Egy olyan bizottság lehet felelõs az elhalálozási statisztikák eltérése ügyében, amit még Nelu Tataru nevezett ki?

Egy olyan bizottság lehet felelõs az elhalálozási statisztikák eltérése ügyében, amit még Nelu Tataru nevezett ki?

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott hétfőn a parlamentben, hogy információkat kért az Országos Statisztikai Intézettől, az Országos Közegészségügyi és Egészségügyi Menedzsment Iskolától, a közegészségügyi igazgatóságoktól és a kórházaktól annak érdekében, hogy javítsanak a COVID-halálesetek jelentésének módján. A miniszter abból a jelentésből olvasott föl részleteket, amely a koronavírusban elhunyt betegek számolásában tapasztalt eltéréseket vizsgálja két adatbázisban.

Arra a kérdésre, hogy az egészségügyi minisztériumban ki felelős az adatok ellenőrzéséért, a miniszter azt válaszolta, egy olyan bizottság, amelyet még Vlad Voiculescu leváltott miniszter elődje nevezett ki, és amelynek tagjait felelősségre is fogják vonni ezügyben (Voiculescu elődje Nelu Tataru volt – szerk. megj.). Voiculescu mandátuma alatt vált világossá, hogy különbség van a két adatbázis között, és ez a különbség akkor kezdett nagy lenni, amikor a legsúlyosabb helyzetben volt az ország, a járvány hullámainak csúcsain – hangsúlyozta Mihăilă.

Alexandru Rafila PSD-s képviselő hétfőn azt mondta, hogy a tesztelésekkel, a koronavírusos betegek számával, a beoltottak nyilvántartásával és a halálesetekkel kapcsolatos adatok körül felmerülő kételyek, amelyeket a hatóságok ellentmondásos nyilatkozatai és téves adatai keltettek, elégedetlenségi hullámot eredményeztek a lakosság körében.

Rafila kifejtette, a COVID-19 világjárvány sikeres leküzdése a hatóságokba és az egészségügyi személyzetbe vetett bizalomtól függ. A közvélemény valóban bízik az egészségügyi személyzetben, amely az utóbbi 14 hónap alatt bizonyította szakmai hozzáértését, ugyanez viszont már nem mondható el a hatóságokról – vélekedett a törvényhozó, aki szerint a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) inkább ‘stratégiai konfúziós csoportnak’ nevezhető. Felidézte, a PSD javasolta, hogy pártközi bizottság vizsgálja ki a COVID-19 halálesetek jelentését annak érdekében, hogy a hatóságok nyerjék vissza a lakosság bizalmát, ezt az indítványt azonban elutasították. A COVID-halálesetek bejelentését ellenőrző bizottság végül május 7-én készített jelentést, és az egészségügyi miniszter csak május 13-án mutatott be néhány ‘nem meggyőző’ adatot, amelyet a közvélemény nyomására május 14-én közzétett – mondta Rafila.

Hírdetés

Az USR-PLUS képviselője, Adrian Wiener felszólalásában rámutatott, nincs semmiféle rosszhiszeműség, sem szándékos félrevezetés e jelentésbeli eltérések hátterében, és meggyőződése, hogy az egészségügyi miniszter kezdeményezése tisztázni fogja az ügyet. Ugyanakkor hangsúlyozta, jelen helyzetben az egyik fő cél az emberek járványadatokba vetett bizalmának visszaszerzése.

„Mindannyian bizonyosságot szeretnénk, meg akarunk győződni arról, hogy a közpolitikák korrekt és tényszerű elemzésekre épültek, hogy a naponta közölt statisztikai adatok a valóságot tükrözik” – fogalmazott, hozzátéve, a „politikai harsányság”, az összeesküvés-elméletek, a manipuláció legfeljebb rövidtávú politikai haszonnal járhat, hosszú távon azonban csak megosztja a társadalmat, amelynek most reményre és bizalomra van szüksége.

Zakariás Zoltán képviselő felszólalásában a kommunikáció átláthatóságának fontosságát hangsúlyozta, hogy az emberek hivatalos forrásokból tájékozódhassanak a COVID-esetekkel kapcsolatos adatokról. A törvényhozó ugyanakkor kérte a minisztert, ismertesse terveit az úgynevezett COVID-háttérkórházak járvány előtti tevékenységének fokozatos újraindítására vonatkozóan.

A teljes vita ezen a videón követhető:

(agerpres, hotnews, hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »