Egy nem túl jó ötlet: venezuelai bevándorlók a Balaton partján

Egy nem túl jó ötlet: venezuelai bevándorlók a Balaton partján

Egy nem túl jó ötlet: venezuelai bevándorlók a Balaton partján

Közvetlenül a parlamenti választások után bevándorlók tűntek fel a balatonőszödi egykori kormányüdülőben – értesült a Privatkopo.hu. A Dél-Amerikából érkezett személyek ügyében a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, a Miniszterelnökség, valamint az üdülő kezelője, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem tudott információkkal szolgálni. Annyi bizonyos, hogy nem tűnik jó ötletnek a turizmus zászlóshajójának tartott Balaton partján elhelyezni az idegeneket.

„A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem működtet menekültügyi intézményt Balatonőszödön, ebből következően oda nem helyezett el, nem szállásolt el menedékkérőt. Tartózkodási helyként nem jelölte ki Balatonőszödöt”

„Az üdülő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelése alatt áll, így a Miniszterelnökségnek nincs arra rálátása” – közölte a Miniszterelnökség.

Hírdetés

A Privatkopo.hu megkeresésére az állami társaság a következő tájékoztatást adta: „A megküldött kérdések vonatkozásában társaságunk nem rendelkezik információval. Javasoljuk a Máltai Szeretetszolgálat megkeresését a témában.”

                                                   Állítólag magyarok…

„Harminc magyar származású család érkezett Venezuelából Magyarországra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségének köszönhetően. Közülük tíz család elhelyezésére átmenetileg a balatonőszödi egykori kormányüdülőben volt lehetőség. A híresztelésekkel ellentétben a Venezuelából kimenekített családok nem illegális bevándorlók, hanem Magyarországról korábban kitelepült, katolikus vallású, magyar felmenőkkel rendelkeznek” – közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. „Mindnyájuknak volt biztos megélhetése, szakképzettsége, anyagi háttere Venezuelában, de a kommunista diktatúra és a polgárháborús helyzet miatt menekülni kényszerültek az országból. Sokan közülük elveszítették egzisztenciájukat, otthonukat, és az életük is veszélybe került. A magyar származású családok életük újrakezdéséhez Magyarországon kapnak segítséget, ezt a programot a Máltai Szeretetszolgálat valósítja meg.”

Privatkopo.hu: Olyan bevándorlókat helyeztek el a Balatonnál, akiknek nagyszülei/dédszülei jellemzően 1956-ban (vagy azt megelőzően) hagyták el Magyarországot, és mivel a gyermekeik, valamint azok leszármazottai főként venezuelai hölgyekkel/férfiakkal kötöttek házasságot, ezért az unokák, illetve dédunokák ereiben már kevés magyar vér csörgedezik. Ezek az emberek inkább venezuelaiak, mint magyarok. Egyikük sem beszéli a magyar nyelvet, többségük – ezt megelőzően – Európában sem járt. Mindazonáltal még túlzással sem nevezhető jó ötletnek, hogy a menekülteket a magyar turizmus fellegvárának számító Balaton partján szállásolták el az illetékesek. Mindezt egy olyan országban, amelynek miniszterelnöke hétről-hétre azt prédikálja, hogy „a magyarok döntik el, kikkel akarnak együtt élni”. Azonban ebben az esetben mégsem kérdezték meg a balatonőszödieket és a balatonszemesieket: akarnak-e együtt élni a venezuelai bevándorlókkal.

Akkor kik is döntenek?


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »