Egy nagyobb háború nyitánya lehet az amerikai vezérkari főnök kijelentése?

Egy nagyobb háború nyitánya lehet az amerikai vezérkari főnök kijelentése?

Az USA készen áll a katonai válaszra Ukrajnában, mondja a vezérkari főnök

Miután a diplomácia csúfos vereséget szenvedett a Krím félsziget, és a jelek szerint hamarosan akár Kelet-Ukrajna leválásának kezelésében (igaz, John Kerry-vel a „válságkezelő” csapat élén, ez nem igen volt kérdéses), az Egyesült Államok a „nehéztüzérség”  bevetésére készül.

Először is az amerikai energiaügyi minisztérium tegnap bejelentette, hogy folynak az előkészületek az amerikai stratégiai olajtartalékból történő első értékesítés lebonyolítására, amire 2011 júniusa óta nem volt példa. A minisztérium egy olyan „próbavásárlásról” beszél, amivel a „rendszer működési kapacitását kívánják ellenőrizni”, de valójában egy Putyin elleni lépésnek szánják, akinek a magas árak sokkal fontosabbak, mint az orosz tőzsde teljesítménye.

Az Egyesült Államok pedig most még egy szinttel tovább lépett. A Bloomberg, Martin Dempsey vezérkari főnököt idézve közölte, hogy „amennyiben a krími zavargások fokozódnak, az amerikai hadsereg készen áll Ukrajna és Európán belüli szövetségesei számára katonai lépésekkel is támogatást biztosítani.”

Ennyit az Obama és Putyin közötti egyórás, békés telefonbeszélgetésről.

További részletek a Bloombergtől:

Az Atlanti Tanács weboldala szerint Dempsey azt mondta, hogy „tárgyalt orosz kollégáival, ugyanakkor egyértelmű üzenetet kíván küldeni Ukrajna és a NATO tagállamok számára arról, hogy az amerikai hadsereg készen áll a katonai válaszlépésre, amennyiben ez szükségessé válik.”

Hírdetés

„Azt próbáljuk üzenni [Oroszországnak], hogy ne mélyítsék el ezt a dolgot Kelet-Ukrajnában, hanem hagyják a körülményeket úgy alakulni, hogy megállapodás születhessen a Krímben. Bizonyos egyezmények kötnek bennünket NATO szövetségeseinkkel. Biztosítottam őket, hogy amennyiben [Európában] bármi működésbe hozza ezeket a kötelezettségeket, mi válaszolunk,” mondta Dempsey.

A tábornok szerint az orosz csapatok betörése a Krím félszigetre kockázatot teremt valamennyi európai és NATO szövetséges számára.

„Amennyiben hagyjuk, hogy Oroszország ezt tegye, tehát, hogy az orosz kisebbség védelmére hivatkozva bevonuljon egy szuverén országba, ezzel súlyos kockázatnak tesszük ki Kelet-Európát, mert Kelet-Európában és a Balkánon számos helyen van ilyen kisebbség.”

Az igazi kérdés természetesen, hogy Putyin miként reagál majd a szócsata ilyen mértékű fokozódására, mert abban igencsak kételkedünk, hogy összecsomagol és odébbáll.

photo credit: General Frank Grass via photopin cc

Forrás: zerohedge.com, http://idokjelei.hu/


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »