Egy komplett tó kiszáradt Bolíviában

Újabb, már a második tó száradt ki Bolíviában az országot hosszú ideje sújtó súlyos aszály miatt.

Az eredetileg 135 négyzetkilométeres Uru-Uru-tóból csak egy alig néhány méteres pocsolya maradt az El Deber című lap tudósítása szerint.

Kilenc hónappal ezelőtt a mindössze 50 kilométerre délre fekvő és 2300 négyzetkilométeres Poopó-tó – Bolívia második legnagyobb tava – száradt ki.

Hírdetés

A tavaktól kétszáz kilométerre északra fekvő La Pazban hozzávetőleg 400 ezer ember szenved vízhiányban két hete. A főváros környéki három tározómedencében a szokásosnak alig a harmadára csökkent a víz szintje. A hatóságok bejelentették, hogy a jövő héten napi hárommillió liter vizet szállítanak a helyieknek tartálykocsikkal – közölte az ABI bolíviai hírügynökség.

La Pazban több alkalommal tüntettek a kormányzat ellen a vízellátás hiánya miatt. Evo Morales elnök a héten szükségállapotot hirdetett az aszály miatt, amely 1980 óta a legsúlyosabb a dél-amerikai országban.

Párologtatják a vizet

Az aszály mellett egyébként a dologhoz köze lehet az erőltetett lítium-kitermelésnek is. A lítium ugyan a zöldenergia egyik sarokköve, kitermelése viszont borzasztóan megterheli az ökológiai rendszert; sok talajvizet párologtatnak el közben, ami kiszáradással fenyeget, főleg a sivatagos dél-amerikai kitermelőhelyeken – hívta fel rá a figyelmet korábban a Magyar Természetvédők Szövetsége. A bányák környezetszennyező klorid vegyületeket képeznek, és abból vonják ki a lítium-karbonátot, ami brutálisan károsítja a környezetet. Ráadásul, míg ezt értelemszerűen azok az országok szenvedik el, ahol a bányászat folyik, az óriási profitból nem mindig részesülnek. Az óriási biznisszel nemrég az MNO is foglalkozott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »