Egy idős nő a ribizli miatt szúrta meg szobatársát. Növekszik az erőszak a nyugdíjasotthonokban, hiányzik a pszichiátriai segítség

Egy idős nő a ribizli miatt szúrta meg szobatársát. Növekszik az erőszak a nyugdíjasotthonokban, hiányzik a pszichiátriai segítség

Egyre inkább növekszik az erőszakos incidensek száma a szociális intézményekben. Az alkalmazottak szerint hiányoznak a pszichiáterek, akikhez a betegek és a gondozók egyaránt fordulhatnának. A problémára a TV Joj mutatott rá a Noviny.sk oldalon megjelent riportjában.

Például Kelet-Szlovákiában egy ápolónőnek sikerült megakadályoznia egy tragédiát. Az egyik szobatárs kitépte a másik idős asszony ribizlijét a kertben. Az asszony erre kést rántott és rátámadt a szobatársára. A támadás során megfenyegette, hogy megöli. A hatvannégy éves nőt arcon szúrta.

Újabb támadás következett

Miután az asszonyt ellátták, újabb támadás következett. Az idős nőnél egy másik kés is volt, és ezúttal mellkason és fejen akarta szúrni a ribizlijét kitépő szobatársát. A legrosszabbat az ápolónő előzte meg.

„A támadót az ápolónő akadályozta meg, aki megnyugtatta és kirántotta a kést a kezéből, de ekkor a támadó, aki szerette volna befejezni a bűncselekményt, egy másik kést rántott elő, amit magával hozott erre a célra” – mondta Viliam Loda járási ügyész a Homonnai Járási Ügyészségtől.

Hírdetés

A támadót emberölési kísérlet miatt vádolják. 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. A a munka-, szociális- és családügyi minisztérium egyre több, az idősekkel kapcsolatos problémákat regisztrál az intézményekben és az önkormányzatokban.

Kevés a pszichiáter

Az ápolók ugyan tudják, hogyan kell kezelni az ilyen helyzeteket, de egyre növekszik a pszichiátriai diagnózissal vagy különféle szenvedélybetegekkel küzdő kliensek száma.

„Nálunk, a szociális ellátó intézményekben lévő emberek körülbelül 80 százaléka pszichiátriai betegségben szenved. Nagyon gyakran demenciáról van szó, de lehet skizofrénia és sok más állapot is. Ott valóban nagyon banálisak lehetnek az agressziót vagy nyugtalanságot kiváltó okok” – magyarázta Zuzana Fabianová, a Szociális Szolgáltatók Szövetsége ápolói tagozatának elnöke.

A pszichiáterekkel való intenzív együttműködés segíthet, de egyre kevesebben vannak, és ha vannak is, túlterheltek. Gyakran nem tudnak kapcsolatba lépni velük, és ebben az esetben a szolgáltatók húzzák a rövidebbet.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »