Egy furcsa karrier nyomában: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnökét a kommunista hírszerzés egyik fontos fedőcége közvetítette Algériába, 7 évvel később már az Antall-kormány főtanácsadója volt

Egy furcsa karrier nyomában: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnökét a kommunista hírszerzés egyik fontos fedőcége közvetítette Algériába, 7 évvel később már az Antall-kormány főtanácsadója volt

Egy furcsa karrier nyomában: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnökét a kommunista hírszerzés egyik fontos fedőcége közvetítette Algériába, 7 évvel később már az Antall-kormány főtanácsadója volt

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, a Főtaxi és a Bizományi Áruházak (BÁV) tulajdonosa az elmúlt 30 évben kerülte a nyilvánosságot, a sajtó munkatársainak szinte alig szólalt meg. A nagyvállalkozó rendszerváltás előtti életéről csak nagyon keveset lehet tudni, sokak számára úgy tűnhet, mintha Nagy az 1990-es évek elején született volna…

A most 67 éves Nagy Elek 1977-ben, az Ion Mincu Építészeti Egyetem Építőművészeti Karán, Bukarestben szerzett diplomát. Az egyetem elvégzése után Besztercén a Beszterce Megyei Tervező Intézetnél helyezkedett el, és dolgozott építész tervezőként három évig.

A férfi előéletének feltárása során Erdélyben folytatott háttérbeszélgetések alkalmával többször felmerült, hogy „valamilyen kapcsolatban” állhatott a rettegett román titkosszolgálattal, a Securitatéval, de erre utaló konkrét bizonyíték nem merült fel az információgyűjtés során.

Egy éven belül magyar állampolgársághoz jutott

1980-ban lépte át a Magyarországot Romániától elválasztó országhatárt, állítása szerint legálisan, és települt hazánkba.

Hírdetés

Alig egy évvel később, 1981-ben már magyar állampolgársággal rendelkezett. Akkoriban a Középület­tervező Vállalat (Közti) alkalmazottjaként, építész tervezőként kereste a kenyerét.

Nem egészen két esztendővel később, 1983-ban újabb lépcsőfok következett Nagy Elek karrierjében: a Középület­tervező Vállalat algériai irodájánál kapott feladatot, ahová TESCO Külkereskedelmi Vállalat (korábbi nevén Nemzetközi Műszaki-Tudományos Együttműködési Iroda) közvetítésével került. A Privatkopo.hu megkeresésére Nagy azt közölte, hogy „a KÖZTI-nél volt egy jelentkezési rendszer, sokan dolgoztak így kint, a nyelvtudás előnyt jelentett”. (A férfi a román és a magyar nyelven kívül franciául, angolul és németül beszél – a szerk.)

A kommunista hírszerés bástyája

A TESCO Külkereskedelmi Vállalat, amelynek közvetítésével Nagy Elek 1983-ban Algériába érkezett, a kommunista hírszerzés egyik fontos bástyájaként működött, hírszerzési szempontból ez a vállalat jelentette a legjelentősebb behatolási lehetőséget az afrikai országokba. Mivel ez a cég intézte a nemzetközi munkaközvetítést, a belügy és a katonai hírszerzés biztos fedéssel tudott a TESCO-n keresztül ügynököket telepíteni külföldre, elsősorban a fejlődő államokba. Kivételes helyzeténél fogva a vállalat szoros állambiztonsági felügyelet alatt működött, közvetlen ellenőrzését az 1970-es évek elejétől Derzsi Sándor a BM III/I-11. Osztály alosztályvezetője látta el, szigorúan titkos állományú tisztként. Derzsi a Fogadási és Kiküldetési Főosztály vezetőjeként és kereskedelmi igazgatóként dolgozott.

Gazdasági tapasztalat nélkül lett az Antall-kormány gazdasági főtanácsadója

A Privatkopo.hu információja szerint – ellentétben a médiában korábban megjelentekkel, miszerint Nagy egy titkos katonai objektum építésének műszaki ellenőre volt – építész művezetőként dolgozott az algériai katonai sportlétesítményi intézménynél egy sportkomplexum építésénél, valamint az ottani állami lakásberuházó vállalatnál is közreműködött egy többlakásos társasház kivitelezési munkálataiban. Nagy Elek a bűnügyi portál értesülését megerősítette.

A Romániából áttelepül férfi 1986-ban, 3 évnyi algériai tartózkodást követően hazatért és a KÖZTI Vállalatnál folytatta munkáját – egészen 1989-ig.

„Ahogy az élet ment előre, éreztem, nem biztos, hogy én vagyok a világ legzseniálisabb építésze” – ezt már 2014-ben, egy erdélyi rendezvényen nyilatkozta Nagy Elek.

A nagy ugrás 1990-ben történt az akkor már kezdő vállalkozóként a szabadpiacon próbálkozó férfi életében. Matolcsy György (a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke) javaslatára az Antall-kormány gazdasági főtanácsadója lett.

Alig 12 év építész tervező gyakorlattal, és 7 év  magyarországi tartózkodással a háta mögött.

(folytatjuk)


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »