Egy felmérés szerint az ukránok 97 százaléka hisz az Oroszországgal vívott háború megnyerésében

Egy felmérés szerint az ukránok 97 százaléka hisz az Oroszországgal vívott háború megnyerésében

Az ukránok túlnyomó többsége, 97 százaléka hisz az Oroszország feletti győzelemben, és csaknem háromnegyedük abban is bízik, hogy Ukrajnának sikerül visszaszereznie az 1991-es határokon belüli összes területet – derül ki a Rating ukrán szociológiai csoport felméréséből, amelyet az amerikai Nemzetközi Republikánus Intézet megbízásából végzett. 

A válaszadók 8 százaléka véli úgy, hogy Ukrajnának nem sikerül visszaszereznie az Oroszország által 2014 tavaszán elcsatolt Krím-félszigetet, kilenc százalékuk pedig az orosz csapatok tavaly februári inváziója előtti vonalon látja az ország leendő határait. Akkoriban az ország keleti részén fekvő Donbasz egy részét oroszbarát szakadárok ellenőrizték, így Kijev szerint ezt a területet valójában Oroszország foglalta el.

Hírdetés

Az ukránok túlnyomó többsége, 91 százaléka helyesli Volodimir Zelenszkij elnök lépéseit. A lakosság 89 százaléka fenntartás nélkül támogatja a fegyveres erőket. Denisz Smihal miniszterelnök kormányának döntését a válaszadók 43 százaléka helyesli.

Arra a kérdésre, hogy melyik ország vagy szervezet segítette leginkább Ukrajnát, a többség azt válaszolta, hogy Lengyelország, ezt követi az USA (71 százalék) és Nagy-Britannia (48 százalék). Az ukránok 81 százaléka kész az Észak-atlanti Szövetséghez való csatlakozásra szavazni, ami csaknem negyedével több, mint 11 hónappal ezelőtt. A válaszadók 89 százaléka pedig úgy véli, hogy Oroszországnak és az oroszoknak kellene fizetniük az ország háború utáni újjáépítését, akár orosz vagyonból, akár jóvátételből.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »