Egy évvel a pandémia hazai kitörése után kemény járványügyi intézkedéseket vezetett be a kormány – a nap hírei

Egy évvel a pandémia hazai kitörése után kemény járványügyi intézkedéseket vezetett be a kormány – a nap hírei

Szigorú korlátozásokat rendelt el a kormány: az iskolák egy hónapra, az üzletek két hétre zárnak be. Megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő sms-ek kiküldése. Németországban meghosszabbította a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást a Bundestag.

Szigorította a járványügyi intézkedéseket a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: hétfőtől április 7-ig bezárják az óvodákat, és az általános iskolák is digitális oktatásra térnek át. Március 22-ig csak az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, bankfiókok, dohányboltok és benzinkutak tarthatnak nyitva. A védőoltások felgyorsításával a tervek szerint március 22-étől elkezdődhet a fokozatos nyitás. A részletszabályok pénteken válnak ismertté

Szükségszerűnek tartja a járványügyi korlátozások kormány által bejelentett szigorítását az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: egyre rosszabbak a járványügyi adatok, és exponenciálisan nő a koronavírussal fertőzöttek száma, és egyre nagyobb teher nehezedik a kórházakra. Hozzátette: bár az oltási kampány jó ütemben zajlik, a vakcinák beadása után csak két-három héttel alakul ki valamilyen védettség.

Az egyedüli helyes döntésnek tartja a kormány járványügyi szigorításait a főpolgármester. Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta: a hétfőtől érvényes zárlattal nem lehetett tovább várni, mivel folyamatosan nő a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Megismételte: Budapest vezetése felajánlotta, hogy oltópontok létrehozásával segíti a kormány munkáját.

Megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő sms-ek kiküldése. Az üzenetben kérik, hogy az oltóponton mindenki pontosan jelenjen meg, és ha teheti, vigye magával a koronavirus.gov.hu oldalról kinyomtatható hozzájáruló nyilatkozatot. Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon.

Hírdetés

Lát esélyt arra a Semmelweis Egyetem rektora, hogy május közepétől lehetőség lesz a szigorítások lépcsőzetes csökkentésére. Merkely Béla az M1-en arról beszélt szigorítás nélkül meredeken nőne a fertőzöttek és a kórházba kerülők száma. A szakember szerint a szigorításokkal az új esetek száma csökken majd, ennek látványos hatása két hét múlva lesz érezhető. Hozzátette: a járvány leküzdésének leghatékonyabb módja a minél nagyobb arányú oltás.

Bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet Szijjártó Péter szerdai révkomáromi kijelentései miatt. A magyar külügyminiszter a többi között azt mondta, hogy eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre kérte a felvidéki magyarokat. Ivan Korcok szlovák külügyminiszter az mondta, hogy Pozsony elutasítja a beavatkozást az ország belügyeibe.

Sürgős bértárgyalást kezdeményez a napokban alakult bérszövetség a fővárossal a budapesti közszolgáltató cégek tulajdonosaként. A szervezet közölte: a szövetséget létrehozó szakszervezetek nem fogadják el, hogy az általuk képviselt dolgozók bérét a főváros nem kívánja emelni. Karácsony Gergely főpolgármestertől mielőbbi tárgyalást kérnek, illetve azt, jelöljön ki képviselőt az egyeztetésre.

Véget ért a kedden kezdődött határozatlan idejű sztrájk a Continental makói gumigyárában. A Makói Gumiipari Szakszervezet szerint a munkáltató elfogadta az érdekképviselet hat hónappal ezelőtti javaslatát, hogy kössenek a korábbi, a munkáltató által felmondott szerződéssel megegyező tartalmú, december 31-ig érvényes új kollektív szerződést. A cég vezetése a járványhelyzet miatt hétfőtől bevezetendő korlátozások miatt látta szükségesnek a sztrájkhelyzet azonnali feloldását.

Németországban meghosszabbította 3 hónappal, júniusig a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást a Bundestag. A kormánypárti frakciók – a CDU/CSU és a szociáldemokraták – közös előterjesztését név szerinti szavazáson fogadták el. Az ellenzéki oldalon valamennyi frakció összes képviselője nemmel szavazott. Az elfogadott határozat szerint továbbra is országos jelentőségű a járványhelyzet. A rendkívüli jogosítványokat, tavaly márciusban kapta meg a kormány.

Brüsszeli források szerint Olaszország az Európai Bizottság támogatásával nem adott engedélyt az AstraZeneca vakcinájának ausztráliai kiviteléhez. A brit-svéd AstraZeneca csütörtökön kért engedélyt az olasz kormánytól, hogy mintegy 250 ezer adagoltóanyagot exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből. Az olasz kormány elutasító döntését Brüsszel arra hivatkozva támogatta, hogy a gyógyszercég nem teljesítette az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »