Egy év alatt negyedével nőtt a szupergazdagok vagyon Szlovákiában

Egy év alatt negyedével nőtt a szupergazdagok vagyon Szlovákiában

A Forbes magazin szlovák kiadásának új, az ország leggazdagabbjait rangsoroló listája igencsak feltűnő adatokkal is szolgált. A lap szerint egy év alatt a negyedével (!) nőtt a leggazdagabb szlovákok összesített vagyona, ami immáron közel 19 milliárd euróra rúg. Egy évvel ezelőtt a 45-ös lista összvagyona még „csak” 14,8 milliárd euró volt.

A rangsor szerint Szlovákiában hat eurómilliárdos van, akik összesen 8 milliárd eurós vagyon felett rendelkeznek.

A 45 személyből összeállított lista élén Tomáš Chrenek áll, a Moravia Steel és az országszerte kórházakat üzemeltető Agel hálózat társtulajdonosa. Vagyonát 2 milliárd euróra becsülik.

Hírdetés

Dobogós második A Patrik és Jozef Tkáč páros, az apa-fia duó a J&T befektetőcsoport nagyobbik felét birtokolja. Vagyonuk 1,89 milliárd euróra rúghat.

A harmadik helyezett Jaroslav Haščák, a Penta befektetőcsoport legismertebb, az elmúlt években korrupciós ügyek és vádak miatt kissé megkopott renoméjú tagja. Vagyona 1,8 milliárd euró körüli lehet.

A listán szerepel Ján Sabol, Világi Oszkár szlovákiai magyar oligarcha közeli üzlettársa, a bioüzemenyag-ágazatban tevékenykedő Envien Group tulajdonosa. Ő most a 31. helyre szorult vissza a tavalyi 24-ről, annak ellenére, hogy korábbi 150 millió eurós vagyonát 160 milliósra tudta növelni.  Sabol és Világi épp most vásárolták fel szőrőstől-bőrőstől a csíki sör- és csipszgyárat, a kapcsolódó sörözőkkel együtt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »