Egy esős szőgyéni délután a néptánc jegyében

Egy esős szőgyéni délután a néptánc jegyében

Szőgyénben, az őszi hagyományőrző rendezvényt, a „PajtaTitkok” néven ismertté vált kulturális vigasságot – melynek az egy évtizedes hagyomány szerint a Szőgyéni Tájház és Régészeti Múzeum portája adott volna otthont – meghiúsította a hétvégi esős idő.

Ennek ellenére, hogy a néptánc vidámságát és reménységet sugárzó erejét és küldetését az eső ne semmisítse meg, a szervezők – Szarka Andrea, az Iglice Néptánccsoport vezetője és Melecsky Beáta, a Szőgyéni Televízió mindenese – átalakítva a programot, a kultúrházba invitálták a nagyérdemű közönséget. Tették ezt annál is inkább, mivel a vendégcsoportok útnak indultak a szőgyéni fellépésre.

Sok mindent meghiúsított az időjárás, hisz a múltat idéző, autentikus tájházi hangulatot nem pótolhatta az adott környezet, a fellépők sora is szűkült és a rendezvényt kísérő programok is elmaradtak, mindezek ellenére egy csodálatos együttlét valósult meg a vendégszereplők és a hálás közönség közreműködésével.

A színpadon a Komárom Táncműhely és Lakatos Áron zenekara örvendeztette meg a népzene és a néptánc kedvelőit, amikor közel hetven táncosnak – kicsiknek és nagyoknak – tapsolhatott a közönség. A Bokréta Néptáncegyüttes és Tóth Kitti mesemondó a szomszédos Kéménd községből érkezett vidám és szórakoztató műsorral.

Hírdetés

A szőgyéniek régi barátokként üdvözölhették az anyaországi Nagykovácsiból érkezett Rézpatkó Néptáncegyüttest, hisz több évtizedes kapcsolatot ápolnak, és nem csupán a néptánc terén.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, aki szólt az egybegyűltekhez. Gratulált a rendezvényhez, mely a kedvezőtlen időjárás ellenére is megvalósult, és invitálta a közönséget a szeptember 30-i választásokon való részvételre, mely nagy fordulatot hozhat a felvidéki magyarság életébe.

Bár a „pajta titkait” az idei év őszén nem sikerült felfedezni, a zordra fordult időjárás ellenére vidám hangulatú, szívet melengető együttlét valósult meg a szőgyéni kultúrházban.

A rendezvény a Kult Minor támogatásával valósult meg.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »