Egy amerikai bíró zöld utat adott a volt perui elnök kiadatásának

Egy amerikai bíró engedélyezte kedden, hogy az Egyesült Államok kiadja hazájának a korrupcióval vádolt volt perui elnököt, Alejandro Toledót, kijelentve, hogy bűnösségére vonatkozóan elegendő bizonyítékot nyújtottak be a perui hatóságok.

A perui hatóságok azt állítják, hogy 2001 és 2006 közötti elnöksége idején Toledo kenőpénzekről tárgyalt az Odebrecht brazil vállalatcsoporttal. A végső szót kiadatásáról az Egyesült Államok külügyminisztériuma mondja majd ki. Peru 2018 óta próbálja elérni a volt elnök kiadatását.

A kaliforniai Stanford Egyetem kampusza közelében élő, s ott dolgozó Toledo tagadta az ellene felhozott vesztegetési vádakat. Jelenleg házi őrizetben van, bár több hónapot börtönben is töltött a kiadatási eljárás korábbi szakaszaiban.

Toledo egyike annak az öt korábbi perui elnöknek, akiket a hatóságok azzal vádolnak, hogy az elmúlt évtizedekben korrupciós cselekményeket követtek el.

Hírdetés

Hárman közülük a vádak szerint törvénysértő kapcsolatban álltak az Odebrechttel. A vállalatcsoport több bűnügyi eljárásban is elismerte, hogy hatalmas latin-amerikai építőipari birodalma kenőpénzeket osztogatott számos országban.

Thomas Hixson San Franciscó-i szövetségi bíró döntésének kulcsául azok a vallomások szolgáltak, amelyeket Jorge Barata, az Odebrecht egykori perui vezetője és Josef Maiman, Toledo egy perui ismerőse tett, azt állítva, hogy segítettek az egykori elnöknek a kenőpénzt megkapni.

"Barata és Maiman tanúvallomása, valamint Toledónak a kiadatási eljárás során tett beismerése, miszerint végül mintegy 500 ezer dollárnyi kenőpénzt kapott az Odebrechttől, elegendő alapot nyújt annak feltételezéséhez, hogy (törvénysértő) összejátszást és pénzmosást követett el" – írta közleményében a bíró.

Hixson ezzel együtt úgy fogalmazott, hogy "a Toledo elleni vád "nem minden kétséget kizáró", és hozzátette, hogy a tanúk időnként egymással ellentmondásba keveredtek, amit majd a perui eljárásban kell tisztázni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »