Egészségünkért és a gasztroturizmusért a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában

Egészségünkért és a gasztroturizmusért a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában

Tartalmas és élvezetes műsorfüzér részesei lehettünk június 24-én a Sokol Dezső mérnök által 1991-ben alapított, jelenleg Hajtman Béla igazgatásával működő, gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában. A hagyományos egészségnap keretében érdekes előadásokon és gyakorlati bemutatókon folyt az ismeretgyarapítás, majd a Gastrocoop – Határmenti együttműködés a gasztroturizmus építéséért című, étel- és termékkóstolóval egybekötött uniós projekt valósult meg.

„Az iskolavezetés és a Szülői Szövetség támogatásával idén 12. alkalommal rendeztünk egészségnapot, amely célja az egészséges életmódra való nevelés, vagyis a test és a lélek egyensúlyának elérése volt. Hiteles hazai szaktekintélyek előadásai, tréningjei, gyakorlati bemutatói során minden évben új ismeretekkel vértezzük fel a diákjainkat azért, hogy az őket érdeklő témakörökben ne a világhálón megjelenő féligazságokból tájékozódjanak. A hozzánk évről évre szívesen visszatérő előadók sorát minden évben további jeles szakemberekkel egészítjük ki, s a témákat is aktualizáljuk, illetve a régieket új nézőpontokból világítjuk meg“ – mondta el a Ma7.sk-nak Kulik Zsuzsanna pedagógus, az egészségnap főszervezője.

Az idén napirendre került témák közül a következőket emelte ki: „Nagyon időszerű volt Grédi Viktor, az érsekújvári Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosának Torkunk egészsége című előadása, amely során a Covid-járvány alatti helyes reszpirátor- és maszkviselésre, valamint a száraz torok-tünetegyüttes és a hangszalag-problémák orvoslására is kitért. Nagy érdeklődést váltott ki a világszerte hódító, Salsation elnevezésű (a salsa és a szenzáció szóból ered) tornagyakorlat-sor bemutatása is.

A farkasdi Garai Lozsy Katalin az újszerű testedzés-formába beépítette a salsa társasági tánc elemeit, s miközben a test és a lélek egyensúlyának elérésére törekedett, nagyon megdolgoztatott minden izmot. A pozsonyi egyetemi kórházból érkezett Czanik Alexandra dermatológus a nyári bőrproblémákra, így a rovarcsípések, a leégés, az anyajegy-elváltozások veszélyeire hívta fel a figyelmet, megoldásokat is kínálva hallgatóságának. Kögler Ervin mentős-tűzoltó az elsősegélynyújtás alapjaival ismertette meg a fiatalokat, Urbancok Larisa Lélek-Tudat kordinátor (Centrum 122) pedig „pedagógusmentes“ önismereti tréninget tartott nekik. Valamennyi előadáshoz élénk vita párosult, s a feltett kérdésekre választ kaptak az érdeklődők”.

Hírdetés

A 14 diákcsoport mindegyike 4-4 élményszerű elméleti vagy gyakorlati tudásgyarapításon vett részt. Az említett előadókon kívül Urban László szülész-nőgyógyász a szexuális nevelésről és a fogamzásgátlásról, a Komáromi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ – TKH) két munkatársa (Poláková, Németh) pedig a drog- és alkoholfogyasztás megelőzéséről beszélt. Szegi Aranka (KompAkt Szlovákia) Hulladékmentes gyakorlat a háztartásban és az iskolában, Patkos Erzsébet pedig Gyógyszereink és használatuk címmel tartott előadást. Kollár Klaudia a jóga, Oros Attila a rendszeres testedzés, Pikály Gyöngyike pedig a reiki és a masszázs áldásos hatásaira hívta fel a figyelmet.

A Gastrocoop – Határmenti együttműködés a gasztroturizmus építéséért című, étel- és termékkóstolóval egybekötött uniós projektről annak kidolgozója, Kondé Nagy Mónika pedagógus árult el részleteket: „E tanévben a hagyományos egészségnapra ráépítettük a Kisprojekt Alap által társfinanszírozott, „interreges“ programunkat, amely fő partnere a kamocsai Oázis Polgári Társulás, illetve annak elnöke, Lukács Tibor, aki Kamocsán immár huszadik éve rendezi meg a népszerű Oázis Nemzetközi Gasztrofesztivált. A magyarországi partnerünk pedig a szigetközi Halászi község önkormányzata, amellyel más projektekben is együttműködünk. A Gastrocoop-projekt kapcsán szándékunk a Vág-Duna-mente és a Szigetköz gasztronómiai és kulturális hagyományainak bemutatása. Előnybe helyezzük a térségünkben termesztett alapanyagok felhasználását, s a hagyományos konyhán kívül az elsősorban a különféle allergiával és hisztamin-érzékenységgel küszködőknek ajánlott reform konyhát is elkezdtük képviselni“.

A projekt keretében Kubik Marcel, a nyékvárkonyi Chateau Amade séfje irányításával, vendéglátós és idegenforgalom szakos diákok segédletével helyi hagyományos ételek, Hodossy Katalin táplálkozási tanácsadó – növényi étrend-szakértő vezetésével pedig modern reformételek készültek, amelyeket a résztvevők meg is kóstolhattak az Oszlopgalériában megtartott állófogadáson. A helyi termékek szintén kóstolóval egybekötött bemutatója során a kovászos kenyerekkel és baguettekkel érkező, gadóci Bott pékség, a Világi Winery borászat, a növényi pástétomokat, csírákat és gluténmentes falatkákat készítő Bebi, valamint egy homoktövis termékeket és szörpöket gyártó ímelyi cég mutatkozott be.

Végül megtudtuk, hogy e projekt folytatásaként, az említett gasztrofesztivál keretében augusztus 6-7-én tartják meg  A régiók ízei című rendezvényüket, amely konferenciával indul, másnap pedig több önkormányzat képviselőinek a részvételével fesztiváloznak – mutatják be az egyes települések ízvilágát, különleges hagyományos ételeit, s mindezt majd kulturális műsorokkal is színesítik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »