Egészségügyi tanácsok, amiket ne fogadjunk meg

Egészségügyi tanácsok, amiket ne fogadjunk meg

Számos tévhitet cáfolunk meg összeállításunkban, melyek közül több igen nagy népszerűségnek örvend.

Amikor valakinek valamilyen egészségügyi jellegű kérdése vagy problémája van, elég egy internetes keresés, hogy egy halom tanáccsal találja szembe magát. Csakhogy attól, hogy valaki valahol leírja, vagy esetleg egy barátunktól halljuk, még egyáltalán nem biztos, hogy igaz. A MensHealth összegyűjtötte azokat az egészségügyi tanácsokat, melyeket jobb, ha soha sem fogadunk meg – írja a Házipatika.com.

Ha például fogyni szeretnénk, és valaki azt javasolja, hogy próbálkozzunk megvonásos diétával (azaz egyes ételcsoportokat kompletten vonjunk ki az étrendünkből), arra ne hallgassunk. Ez a módszer ugyanis nem arra való, hogy a testsúlyunkon változtassunk vele, hanem arra, hogy kiderítsük, van-e valamilyen ételérzékenységünk, vagy intoleranciánk. Szintén nem érdemes azon rágódnunk, hogy ha lefekvés előtt eszünk, akkor hízni fogunk, mivel erre nincsen meggyőző tudományos bizonyíték. Ha nagyon éhesek vagyunk, ilyenkor is együnk nyugodtan (ne együk tele magunkat, mert az az alvásunk rovására mehet), mivel a tények azt mutatják, hogy amíg ugyanannyi, vagy több energiát használunk fel, mint amennyit beviszünk, nem fogunk hízni.

Hírdetés

Az sem igaz, hogy a sebet sós vízzel kell kimosni, illetve abba áztatni, hogy fertőtlenítse. A tengervíz például korántsem steril, tele van baktériumokkal, és akár komoly fertőzést is kaphatunk tőle. Szintén tévhit, hogy megfázás esetén almaecetes vizet kell kortyolgatni, mert az a test pH-szintjén megváltoztatva segít elpusztítani a kórokozókat. A test felszínén lévő baktériumok elpusztításában valóban segíthet az almaecet, de a testen belül élőkkel kapcsolatban nincs ilyen bizonyított hatása, ráadásul a megfázást vírus okozza, nem pedig baktérium.

Nincs tudományos bizonyíték arra sem, hogy a mézfogyasztás segítene enyhíteni a pollenallergia tüneteit, mint ahogyan arra a gyakran hallott állításra sem, hogy a napégést hatékonyan lehet kezelni kókuszolajjal. Szintén mítosz az, hogy kávés beöntéssel méregteleníthetjük a testünket, inkább ne próbálkozzunk ilyesmivel – a testünk önállóan is képes ellátni a méregtelenítő funkciókat.

Fontos tudni, hogy az sem igaz, hogy ha nem megyünk ki az utcára, akkor nem kell fényvédőt használnunk. Ha például az ablak mellett ülünk a munkahelyünkön, vagy sokat ülünk autóban, akkor ugyanúgy ügyelnünk kell a fényvédelemre, mivel ilyenkor, ha kisebb mértékben is, de ugyanúgy ki vagyunk téve a káros UV-sugaraknak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »