Ecettel mossák a húsokat? – Újabb élelmiszerbotrány

Ecettel mossák a húsokat? – Újabb élelmiszerbotrány

Romániában megtörténik, hogy a kereskedők ecettel megmossák a szalámit, majd újra eladásra kínálják. Mi egy tizedrangú piac vagyunk, ahová lejárófélben lévő vagy lejárt szavatosságú termékeket hoznak külföldről – jelentette ki a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilapnak Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter, aki szerint az állam, a fogyasztóvédelem nem teszi a kötelességét.

1-husmos_b

„Más ellenőrzi, mit visznek be Romániából. Mi miért nem ellenőrizzük, amit másoktól kapunk?” – tette fel a kérdést a tárcavezető.

Botrány a Profiban

A tárcavezető kijelentései olyan kontextusban hangzottak el, hogy az elmúlt időszakban számos botrány övezte a hazai élelmiszeripart. E. coli-fertőzött tejterméktől betegedtek meg gyerekek, a fogyasztóvédelem megkérdőjelezte számos palackozott víz minőségét, szerdán pedig az borzolta a kedélyeket, hogy a Profi üzletlánc egyik aradi áruházának felfüggesztetett vezetője arról számolt be: felettese megpróbálta rávenni a bolt alkalmazottait, hogy mosószerrel és ecettel mossák át a lejárt húst, majd nyersen, illetve sültve értékesítsék, hogy minél kisebb legyen a veszteség.

Gabor Cipriant tizenegy kollégájával együtt felfüggesztették tisztségéből, miután feljelentést tettek az ügyben a hatóságoknál, beleértve a rendőrséget. A megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság egyelőre annyit közölt, hogy az aradi Lucian Blaga utcai Profiban tartott ellenőrzések nyomán nem találtak rendellenességet, de folytatják a vizsgálatot az üzletlánc kirendeltségeinél.

A kiskereskedelmi üzletlánc képviselői eközben visszautasították a vádakat, és azt mondják, belső ellenőrzések során kiderült, Gabor Ciprian kedvezményeket kért a beszállítóktól, hogy termékeik a bolt polcaira kerülhessenek, meghamisította a leltárt, emellett más hiányosságokat is találtak. „A Profiban nincs ilyen nyomásgyakorlás. Ha valaki ilyet tesz, annak megszűnik velünk a munkaviszonya azon a napon, amikor erre fény derül. Milyen komoly kiskereskedelmi üzletlánc folyamodna csaláshoz, ami veszélybe sodorhatja az ügyfeleket? Sajnálatos, hogy az ilyen alaptalan vádaskodások kihatnak a tevékenységre és több ezer alkalmazott munkahelyére” – szögezte le a ZF-nek Gabriel Pâslaru, a Profi Románia közönségkapcsolatokért felelős képviselője.

A boltosok cáfolnak, a termelők egyetértenek

A szupermarketek képviselői eközben alaptalannak nevezték a földművelésügyi miniszter kijelentéseit is. „Senki sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy elveszítse a vásárlóit, ugyanakkor senki sem engedheti meg magának, hogy lejárt szavatosságú termékeket forgalmazzon a piacon. Az élelmiszer-biztonsági hatóság, a fogyasztóvédelem folyamatosan jön és ellenőriz, tanácsot ad, ha valamiben hibázunk. Az ellenőrzés jó dolog, megmutatja, hol hibázol, és hogyan hozhatod helyre. Senki nem hagy ilyen érzékeny területeket ellenőrzés nélkül. Az üzletláncok esetében a romániai termelők száma növekedőben van, évről évre növekszik, mégpedig azért, mert a piac ezt kéri” – fejtette ki Florin Căpăţână, a nagy áruházláncok romániai egyesületének (AMRC) alelnöke.

A romániai termelők ellenben azt mondják, nem lepte meg őket Irimescu nyilatkozata. „Bár sok mindenben nem értek egyet a miniszterrel, e téren igenis igaza van. Nekem is vannak ilyen jellegű információim, és a lehető legszigorúbb intézkedéseket kellene meghoznunk, hogy ezeket a dolgokat megfékezzük” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Costel Caraş szarvasmarha-tenyésztő. Mint mondta, tudomása van arról, hogy kereskedők több teherautónyi, lejárt szavatosságú élelmiszert hoznak külföldről Romániába, ahol a piacra dobják az árut. Caraş elismerte, hogy ezeket az állításokat nem tudja bizonyítani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »