Ebben az országban ez már csak így megy…

Ebben az országban ez már csak így megy…

Az ellenzék és a közvélemény fokozódó nyomására az egészségügy-minisztérium is felébredt Csipkerózsika-álmából és sebtében összetákolt egy új, egységes oltási igazolást, elősegítendő a szlovákiai polgárok külföldre történő utazását.

Ám ahogy azt Pavel Urban a Webnoviny.sk-n megjelent jegyzetében is megállapítja, félő, hogy az inkább a hamisítókat segíti, nem pedig a külföldre való jutást. Ennek előzményeként, nem önerőből, hanem a sajtó és a közvélemény figyelmeztetése nyomán ráeszméltek, hogy az eddigi oltási igazolások voltaképpen semmire sem jók.

Márpedig érdekes helyzet adódna elő egy külországi határellenőrzésen, ha mondjuk minden egyes családtag más-más igazolást mutatna, az egyiken QR-kóddal, a másikon csak az orvos aláírásával és természetesen mindezt csak szlovák nyelven. Érdekes lenne látni a török vagy a görög határrendész arcát, amint ezt megpillantja, majd feltehetően visszafordítaná a szlovák polgárt, jegyzi meg Urban.

A szomszédos országok viszont már régen egységesítették a koronavírus elleni oltást igazoló formanyomtatványt, világossá téve, hogy ki adja ki, s mindezt oly módon, hogy mindenki értse.

Hírdetés

A hamisítást egyedül az orvosi bélyegző lenne hivatott megakadályozni, maga a nyomtatvány közönséges A4-es formátumú, melyet bármelyik nyomda elkészíthet. Némi számítástechnikai jártassággal bárki bármennyit kinyomtathat belőle a szükséges adatokkal együtt, véli Urban. Az, hogy a közokirat-hamisítás büntetendő cselekmény, bizonyára nem fogja elriasztani a hamisítókat attól, hogy üzletet csináljanak az igazolások pénzért történő gyártásából, akik számára feltehetőleg az orvosi bélyegző sem akadály. Az azonosításra szolgáló adatok között csak a név, vezetéknév és a születési dátum szerepel.

Az is kérdés, hogy milyen igazolást adnak ki azok számára, akik már korábban megkapták a koronavírus elleni oltást, viszont ugyancsak megkönnyíti a visszaéléseket, hogy elektronikusan kapják meg, otthoni kinyomtatásra, ebben az esetben ugyanis az orvosi bélyegző sem lesz eredeti. Legalább az a szerencsétlen QR-kód szerepelhetne rajta, ami nehezebben hamisítható és nagyobb bizalmat kelt, véli Urban.

Tudjuk, hogy a minisztérium az egységes európai igazolásra vár, de vajon mi lesz addig?

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »