Duzzadt csomók, amelyek bajt okozhatnak

Duzzadt csomók, amelyek bajt okozhatnak

Bár az aranyér Magyarországon is rengeteg beteget érint, a panaszokkal mégis kevesen fordulnak orvoshoz. Kezeletlenül azonban a betegség komoly szövődményeket okozhat.

Az aranyérre mint kellemetlen, fájdalmas, de nem súlyos betegségre gondolunk. Ez helytálló is, hiszen az aranyér – főleg a belső, kezdeti fázisú – gyakran még panaszokat sem okoz, a kitüremkedő aranyeret is viszonylag könnyű kezelni – írja a Házipatika.com.

Ám csakúgy, mint minden más betegségnek, az aranyérbetegségnek is lehetnek szövődményei. Szerencsére ezek szintén kezelhető problémák, ám nem árt az óvatosság, észlelésükkor pedig mielőbb szakember segítségét kell kérni. Íme a leggyakoribb szövődmények!

Az aranyérbetegség talán leggyakoribb szövődménye az úgynevezett aranyeres krízis. Ez lényegében az aranyeres csomók kizáródását jelenti. Ilyenkor az aranyér megduzzad, begyullad. Rendszerint babnyi méretű kemény, fájdalmas, kékes-lilás csomó tapintható ilyenkor a végbélnél.

Hírdetés

Ennek következtében hőemelkedés, bizonyos esetekben láz jelzi a bajt, amelyet gyengeség, elesettség érzése is kísér. Az aranyeres krízis rendszerint nagy fájdalommal jár. Ilyen esetben sürgősen szakorvoshoz, elsősorban proktológushoz, illetve sebészhez kell fordulni! A szakorvos javaslatára sor kerülhet gyógyszeres kezelésre, de akár a csomó eltávolítása is szóba jöhet azonnali megoldásként.

Az aranyeres krízis jelentős mértékű vénás vérzést is okozhat bizonyos esetekben, ám azon túl, hogy a jelenség ijesztő, nagyobb bajt nem okoz, hamar bealvad.

Szintén rendkívül gyakori szövődmény aranyér esetén a vérzés. Első alkalommal tapasztalva ijesztő a jelenség, hiszen a végbél vérzése súlyos betegségek – például végbéldaganat – előjele is lehet. Ezért amennyiben ilyet tapasztal valaki, szintén ajánlatos azonnal orvoshoz fordulnia, aki egy alapos vizsgálattal (például végbéltükrözés) megállapítja a vérzés pontos okát.

Ha csak az aranyér vérzéséről van szó, megnyugodhatunk, hiszen ez önmagában nem veszélyes. Ekkor ugyanis csak kis mennyiségű vér távozik, a vérzés hamar megszűnik, az aranyér kezelésével pedig csökken az esélye az újabb vérzésnek. Előállhat azonban olyan helyzet, amikor az aranyér vérzése rendszeressé, gyakorivá válik. Ennek az a veszélye, hogy, bár egyszerre ebben az esetben is csak kis mennyiségű vér távozik, a gyakoriság miatt akár krónikus vérszegénység is kialakulhat.

A külső vagy kizáródott aranyeres csomókban gyakran képződik vérrög is a lelassult keringés, pangó vér miatt. Jelenlétét állandó nyomó jellegű fájdalom jelzi, és könnyen ki is tapintható. A fájdalmon túl a vérrög miatt az érintett aranyeres csomó begyulladhat, sőt a felülete kifekélyesedhet, vérezhet. Szerencsére ezek a jelek súlyosabb problémára utalva általában gyors cselekvésre késztetnek mindenkit, és idejében orvosi ellátásra kerül a külső aranyérben található vérrög.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »