Duda: az orosz imperializmust meg kell állítani

Ukrajna támogatására és az orosz „imperializmus” megállítására szólított fel Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten, a Lengyelország német megtámadása 83. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Az akkor a részben autonóm, döntő többségében németek lakta Danzig szabad városhoz tartozó Westerplattén található lengyel katonai létesítménynél zajlott a második világháború első európai ütközete, miután a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Duda a csütörtöki megemlékezésen felidézte: Lengyelországot 1939 szeptemberében először a náci Németország, majd a kommunista Szovjetunió támadta meg.

– jelentette ki Duda, utalva a jelenlegi ukrajnai háborúra. „Ezért ma felszólítjuk az összes szövetségesünket és az egész világot, (…) hogy támogassák Ukrajnát, és állítsák meg az orosz imperializmust” – hangoztatta a lengyel elnök.

Hírdetés

Ukrajna „brutális megtámadását az egész világ megrendülten figyelte”, hiszen mindenki azt hitte, hogy soha meg nem ismétlődik az, „ami már csak a második világháború történelmi emlékezetének számított” – fogalmazott Duda. Közben „a tüzérség és a bombázók brutálisan rombolják a civilek lakta épületeket (…), a szuverén állam polgárait a pincékben és a városok utcáin gyilkolják, tarkólövéssel is” – utalt Duda az 1940-es katyni vérengzésre.

A második világháborúról beszélve Duda leszögezte: a háború az egyik legszörnyűbb tragédiát okozta Lengyelország történetében, megfosztotta a lengyeleket a szabadságuktól, és „a szovjet és a német katonák kézfogása nyomán” az államiságtól is. A lengyel állampolgárok millióinak életét követelte, és helyrehozhatatlan anyagi károkat hagyott maga után – idézte fel az elnök.

Varsóban ma délután ismertetik a Lengyelországnak okozott második világháborús károkat összegző terjedelmes jelentést, amelyet egy parlamenti munkacsoport készített.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »