Drog, szerelem, dzsihád: így veszett el egy fiatal nő

Drog, szerelem, dzsihád: így veszett el egy fiatal nő

Hiába tiltakozott családja, a 24 éves Sana Ahmed Khan titokban hozzáment a drogfüggő iszlamistához, majd öngyilkos merényletet tervezett vele.

Szelídnek és udvariasnak tartották a 24 éves Sana Ahmed Khant, aki férjével öngyilkos merényletet tervezett Nagy-Britanniában – olvasható a The Telegraph cikkében. Korábban mi is beszámoltunk róla: terrortámadás előkészítésének vádjában találta bűnösnek a bíróság a 25 éves Mohammed Rehmant és 24 éves feleségét. A CNN cikke szerint életfogytiglani börtönbüntetést kaptak: Rehman leghamarabb 27, Sana Ahmed Khan 25 év után szabadulhat.

A pár a 2005-ös, londoni metróban elkövetett támadás tizedik évfordulóján tervezett robbantásos merényletet a fővárosban, májusban tartóztatták le őket. A hatóságok a readingi családi házukban olyan vegyszerekre bukkantak, amelyekből robbanóanyag készíthető. Mohammed a Twitteren Silent Bomber néven kérdezősködött, hol robbantson: a Westfield London bevásárlócsarnokban vagy a metróban.

Ötmillió forint drogokra

A The Telegraph szerint Khan egy általános iskolában dolgozott segítőként, és középosztálybeli családból származott. Édesanyja elöljáróként dolgozott, családja pedig folyamatosan kérte: szakítsa meg kapcsolatát a 25 éves, drogfüggő Rehmannal. A nő mégis hozzáment titokban az iszlamistához, bár még ígéretet is tett arra, hogy véget vet a románcnak.

Khan tanársegédi fizetéséből és kölcsönökből igyekezett támogatni drogfüggő férjét. Tavaly januártól számítva 14 ezer fontot, azaz több mint ötmillió forintot utalt át a nő férje számlájára. Bőven kellett hitelt felvennie ezért, mert helyi viszonyok közt alacsony fizetése volt, ezer fontot, azaz körülbelül 400 ezer forintot keresett.

Tiszteletben tartani mindenki vallását

Két nappal letartóztatása után a nő édesanyja, Saleen Ahmed-Khan felmondott annál az Elizabeth Fry jótékonysági szervezetnél, amelyik elítélt nőkkel foglalkozik. Ahmed-Khan emellett a readingi tanács ifjúsági és közösségi szolgálatának magas beosztású tagja volt, és csatlakozott a readingi Solutions4Health-hez is, ahol 75 munkavállaló tartozott alá. Az 56 éves nő továbbá abban az iskolában is vezető beosztást töltött be, ahova gyermekei jártak.

Az anya a bíróságon arról beszélt: sokvallású család voltak, anyai ágon a hinduizmusról tértek át az iszlámra, míg az 56 éves asszony anyósa keresztény volt. Mint mondta, arra tanították gyermekeiket, hogy mindenki vallását tartsák tiszteletben.

Hírdetés

Az 54 éves apa, Javed Khan sofőrként dolgozott, a biztonságos readingi külvárosban élő család pedig két Mercedest és egy Toyota Yarist is fenntartott.

Sana Ahmed Khan korábban azt tervezte, hogy tanárként fog dolgozni, és angol irodalomból szerzett diplomát. Ügyvédje, Paul Lewis szerint Ahmed Khan egy „igazán decens fiatal nő volt egy igazán decens családból.” A tanári hivatás helyett viszont elragadta őt a drogok és a dzsihád világa. Két éve, 2013-ban ment hozzá Rehmanhoz a Readingi Iszlám Központban.

„Mondtuk neki, hogy ne találkozzanak többet”

A nő apja is arról számolt be a bíróságon, hogy nagyon aggódott lányáért, és Rehman tevékenysége is gyanússá vált számára, amikor talált egy mobilszámlát beazonosítatlan számokra történő hosszú hívásokról. Tavaly nyáron követte is lányát, amikor ő édesanyja autójával egy Tesco parkolóba hajtott, hogy ott találkozzon Rehmannal. „Mondtam neki, hogy ne találkozzon többet vele. Nem akartam, hogy a lányomnak bármi köze is legyen ehhez a sráchoz.” A lány nővére, a 28 éves Saina Ahmed Khan a Daily Mail szerint arról beszélt a bíróságon: az egyébként egymáshoz közel álló családtagok közt az egyedüli feszültségforrást Rehman jelentette, húga pedig egy „csodálatos, csodálatos lány” volt.

Teltebb lett, elveszett az önbizalma

A 24 éves nő a Greenwich-i Egyetemen tanult, de a városból rövidesen hazaköltözött Readingbe, és inkább naponta másfél órát ingázott. Édesanyja szerint elege volt abból, amekkora érdeklődést kiváltott a férfiakból. „Rettenetesen boldogtalan volt. Nagyon nagy érdeklődést váltott ki a többi diákból, leginkább férfiakból, és ez épp az, amit ő nem szeret.” Édesanyja szerint Sana Ahmed Khan egy életvidám, szerethető lány, viszont törékeny volt az önbizalma, és a maradékát is elvesztette, amikor teltebb lett.

Hűség az Iszlám Államnak

Rehman a börtönből levelet írt a nő szüleinek, és bocsánatot kért azért, hogy belerángatta Sana Ahmed Khant terveibe. (Lásd lentebb.) Rehmant szülei egyébként „csavargó idiótaként” jellemezték a tárgyaláson, anyja pedig azt mondta, sosem fog megbocsátani neki. A férfi a tíz évvel ezelőtti londoni merénylőt, Shehzad Tanweert az ő „szeretett elődjeként” tartotta számon, Hűséget fogadott továbbá az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al Bagdadinak, hálószobájában pedig olyan vadászkést tartott, amilyen a Jihadi John-ként ismert terroristának volt. Sana Ahmed Khan édesanyja viszont ki sem akarta ejteni a bíróság előtt az Iszlám Állam nevét: a Daily Mail szerint egy abszolút visszataszító, embertelen szervezetnek nevezte, amelyik kihasználja a vallásukat. A bíróság szerint ugyanakkor a 24 éves lány is nézett szélsőséges videókat, olvasta az ISIS publikációit, a családi házba hívta Rehmant, amikor a többiek nem voltak otthon. A család még egy unokatestvérét is megpróbálta bevonni, akire a lány a nagy testvéreként tekintett: a fiú Londonból Readingbe utazott, hogy beszéljen vele, de nem tudott segíteni.

Ellentmondásos Rehman vallomása: arról beszélt, hogy dzsihadista harcos szeretett volna lenni, ugyanakkor azt is mondta, hogy kidobták otthonról, és úgy gondolta, egy terrortámadással tud a legkönnyebben bekerülni a börtönbe, hogy ott fedél legyen a feje fölött. A nő ügyvédje azzal vádolta Rehmant: zsarolta Sana Ahmed Khant, hogy elválik tőle, így csalva ki még több pénzt drogokra.

Sana Khan nem tett vallomást a bíróság előtt. Írásos feljegyzésében azt állította, nem tudott semmit a bombákról, a neten pedig csak kutatómunkát végzett az ISIS-szel kapcsolatban. Állítása szerint a Twitter-fiókról sem tudott, a Silent Bomber névről pedig csak annyit, hogy gyerekkorában Playstationön ez volt Rehman karakterének neve. Mint mondta, a férfit 2007-ben, 15 éves korában ismerte meg, és folyamatosan finanszírozta droghasználatát, de nem a bombakészítést. A Daily Mail szerint nem is kellett így tennie, hiszen azok kijöttek 643 fontból. A maradék pénz elment kannabiszra, illetve kokainra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »