Drágulás jöhet az iskolai menzákon – de cserébe több lesz a jó minőségű, hazai alapanyag

Akár 30-40 százalékkal is drágább lehet jövőre az iskolai menza, ez gyermekenként átlagosan naponta 150 forint plusz költségeket jelenhet. A drágulásra azért kerülhet sor, mert egy kormányrendelet előírja, hogy 2022-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százalékának hazai forrásból kell származnia. Az emelkedés okáról azonban megoszlanak a szakértői vélemények – hangzott el az ATV híradójában.

Noha a 2015-ös közétkeztetési rendelet óta csökkent az ételek cukor- és sótartalma a menzákon, továbbá több zöldséget és gyümölcsöt kapnak a gyerekek, jövőre még egészségesebb és jobb minőségű ételek kerülhetnek az asztalra egy kormányrendelet szerint.

Vargáné Achátz Zsuzsanna, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai tanácsadója a híradónak azt mondta: az új rendelet a kínálatban nem hoz különösebb változást viszont a felhasznált alapanyagok minőségében lehet előrelépés. Ugyanakkor számolnunk kell azzal, hogy ez viszont akár 30-40 százalékos áremelkedést is jelenhet – tette hozzá.

Egy általános iskolás napi étkeztetése jelenleg 430 forintba kerül, ez jövőre csaknem 600 forintra növekedhet. Azaz az ebéd ára gyermekenként naponta 150 forinttal kerülhet többe, ami havi szinten 3000 forint plusz.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége szerint a hazai termelők raktár- és logisztikai beruházásai, a termékek minősége és az adminisztrációs költségek miatt várható drágulás.

Hírdetés

A legnagyobb közétkeztetéssel foglalkozó szakmai szervezet, a KÖZSZÖV (Közétkeztetési És Élelmezési Vezetők Országos Szövetsége) gazdasági szakértője viszont úgy véli, a rövid szállítási rendszerrel – mivel kikapcsolják a kereskedelmi láncokat – épp, hogy csökkenniük kellene az áraknak. „Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az elmúlt tíz esztendőben sajnos nagyon komoly és elmaradt feladtuk lett az önkormányzatoknak, hogy nem emeltek díjat. Hozzávetőlegesen a felét, illetőleg a harmadát biztosították a cégek számára, mint az indokolt lett volna. Ezért alapvetően indokolt lenne az áremelés az önkormányzatok részéről” – mondta Kovács Pál.

Azt mindkét szakértő kiemelte, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben döntenek arról, hogy milyen mértékben növelik a közétkeztetési díjat, ha azt áthárítják a lakosságra, akkor valóban lehet számítani áremelkedésre.

A Magyar Dietetikusok Ország Szövetségének elnöke úgy látja, az elmúlt években sokat fejlődött a közétkeztetési rendszer, szerinte népszerűsíteni kellene a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, mert az elvárt mennyiséghez képest a magyarok még mindig keveset fogyasztanak. „Naponta 4- 500 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene megennünk egyben, ez akár főzelék vagy smoothie is lehet. A tej esetében 2 pohárnyi mennyiség lenne, ami szükséges lenne. Ez részben kiváltható tejtermékekkel” – részletezte Szücs Zsuzsanna.

Statisztikai adatok szerint tanévenként a tanulók 72 százaléka, körülbelül 860 000 fő veszi igénybe a napi egyszeri étkeztetést. A dietetikus szerint, bár az egészséges táplálkozás nem olcsó, meggátolhatja a felnőtt korban kialakuló krónikus betegségek sokaságát.

(atv nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »