Drágábban nyaralunk – a szlovákiai családok háromnegyedének nem telik nyaralásra

Drágábban nyaralunk – a szlovákiai családok háromnegyedének nem telik nyaralásra

Idén a szlovákiai családok negyede készül nyaralni – a többieknek nem telik rá. De azoknak is számolniuk kell a további áremelésekkel, különböző pótdíjakkal, akik már megvették a repülőjegyet, kifizették a szállást. Elemzők szerint a külföldi nyaralás hamarosan olyan luxus lesz, amit csak egy szűk réteg engedhet meg magának.

Két járvány fenyegette nyár után sokan abban reménykedtek, hogy 2022-ben újra megnyílik a világ, végre akadálymentesen, maszkok és tesztek nélkül utazhatunk, ahová csak akarunk. De sajnos közbeszólt az orosz–ukrán háború és a hatalmas infláció, ezért annak, aki nem tud mélyebbre nyúlni a pénztárcájában, szerényebb tervekkel, itthoni pihenéssel kell beérnie. A Home Credit társaság napokban közzétett felmérése szerint ezzel a szlovákiai lakosság tisztában van, a megkérdezettek mindössze 27%-a tervez külföldi nyaralást, 25% itthon kirándul, 48% pedig egyáltalán nem nyaral, mert nincs miből.

Pótdíjak és pótlékok

Az árak ugyanis drasztikusan emelkedtek, drágábbak a repülőjegyek, a benzin, többet kell fizetni a szállásért és az étkezésért, és mindehhez még külön járványügyi pótlékok is társulnak. A reptereken például 25 eurós higiéniai illetéket kell fizetni a Covid-járvány miatt, bár ez a gyakorlatban semmilyen pluszszolgáltatással nem jár azon túl, hogy kézfertőtlenítőket helyeznek ki. Ugyanez érvényes a legtöbb szállodára is, ők arra hivatkoznak, hogy gyakrabban takarítanak, fertőtlenítenek. Az üzemanyagpótdíj eddig is ismert fogalom volt a turizmusban, de amíg két-három éve legfeljebb 10–20 euró hozzáfizetést jelentett, idén akár 80–100 euróval is növelheti az utolsó pillanatban a nyaralás árát.

A legtöbb családban ezért visszafogottan terveznek, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek 47%-a csak 800 eurót szán utazásra, üdülésre, ennek az összegnek valamennyi családtag minden kiadását be kell takarnia. Alig 26% költhet 1200 euróig, efölött pedig egyre csökken az arány, 2000 és 3000 euró felett már csak a lakosság 4%-a, pedig egy kétgyermekes család tíznapos tengerparti nyaralása all inclusive ellátással pont ennyibe kerül.

vasarnapa

Vonzó egzotikum

Akinek tehát ilyesmire nem telik, az vagy beéri szerényebb körülményekkel, vagy rövidebb ideig nyaral, mert a válaszadóknak csak a 18%-a hajlandó és képes többet áldozni nyaralásra, mint tavaly. Hitelt szerencsére alig vesznek fel az emberek ebből a célból, akinek nem futja a fizetéséből vagy a megtakarításaiból, az inkább otthon marad. Ez pénzügyi tudatosságra utal, hiszen a hitelfelvételnek akkor van értelme, ha azt, amit az így szerzett pénzen vásároltunk, tovább használjuk, mint ameddig a hitelt törlesztjük. A megkérdezettek alig 4%-a tervez kölcsönből nyaralni, 72% a megtakarításaiból állja, 23% pedig annyit keres, hogy a fizetéséből is futja rá.  Az úti célokat illetően ismét megnőtt a kereslet az egzotikus országok, például Thaiföld, Omán, Dubaj, Mauritius vagy a Maldív-szigetek iránt, de a legnépszerűbb továbbra is Törökország, Horvátország, Görögország, Olaszország, Ciprus és Egyiptom. Míg a fiatalabb korosztály inkább saját maga szervezi meg a nyaralását, az interneten foglal repülőjegyet, vonatjegyet, szállást, múzeumi belépőt, a negyvenen túliak még mindig inkább az utazási irodákra hagyatkoznak. Ez ugyan növeli a kirándulás árát, de az internet világában nem annyira jártas és idegen nyelveket sem feltétlenül beszélő kliensek számára sokkal kényelmesebb és biztonságosabb.

vasarnapa

Tájékozódjunk a járványhelyzetről

Bár a koronavírus-járványról legszívesebben megfeledkeznénk, azért nyaralás előtt gondoljunk arra, hogy még mindig vannak olyan országok, repülőterek vagy szállodák, amelyek oltási igazolást vagy negatív Covid-tesztet kérnek. Ez főleg a nagy szállodákra jellemző, a kisebb panziók és apartmanok tulajdonosai elnézőbbek. A Home Credit felmérése szerint a szlovákiai lakosság 49%-a a szállodákat és panziókat részesíti előnyben, 25% száll meg magánházaknál és apartmanokban, ugyanennyi vidéki házakban, kalyibákban. A kempingezésnek, sátorozásnak nálunk nincs nagy hagyománya, ezt a nyaralási formát a megkérdezettek csak 11%-a választja. Utazás előtt érdemes tájékozódni a külügyminisztérium honlapján, milyen a célországban a járványhelyzet, követelnek-e tesztet, oltási igazolást. Ma már köthető speciális járványbiztosítás is arra az esetre, ha valaki külföldön kerül karanténba, és kénytelen a tervezettnél hosszabb ideig ott maradni.

Hírdetés

Profitadós repülőjegyek

A biztosítás mellett főleg az üzemanyagpótdíj növeli a nyaralások árát, amit azoknak is ki kell fizetniük, akik már decemberben lefoglalták és kifizették az utat. Ők annyival járnak jobban, hogy a szállás és az étkezés ára már nem emelkedik, a szállodák nem kérnek pótdíjat. Rugalmasabbak is, mint ezelőtt voltak, a foglalásokat akár egy-két héttel az út előtt le lehet mondani, módosítani lehet az utas személyét, az időpontot, szükség esetén még a szálláshelyet is. Az utazási irodák is kisebb előleget kérnek, hajlandóbbak az átütemezésre, de azt, hogy a repülőjegy mennyivel drágul, nem tudják befolyásolni.

Komoly áremelkedésre leginkább azok a nyaralók számíthatnak, akik Budapestről repülnek, mert a légitársaságok – burkoltan vagy vállaltan – az utasokra fogják hárítani a kormány által nemrég kivetett extraprofitadót. Annak ellenére, hogy a légitársaságok esetében az extraprofit kérdéses, hiszen a járvány idején alig volt utasuk, minden egyes repülőjegy után meghatározott összeget kell befizetniük az államkasszába. A legnagyobb fapados légitársaság, az ír Ryanair ezt kapásból elutasította, a különadót egy az egyben áthárította az utasokra. Ez európai úti célok esetén ez 3690 forint (kb. 10 euró), Európán kívüli úti cél esetén pedig 9750 forint (kb. 25 euró). A különadó csak a Magyarországról induló járatokra vonatkozik, az átszállásokra nem, és akinek ez az áremelés nem volt elfogadható, az június 16-ig lemondhatta a foglalását. A magyar kormánypárti sajtó szerint tömegek éltek ezzel a lehetőséggel, a Ryanair ezt cáfolta. Tájékoztatásuk szerint az utasok kevesebb mint 3%-a mondta le a járatát, és kérte vissza a kifizetett jegyárat. Ez érthető, hiszen a megtervezett nyaralást nehéz újraszervezni, az emberek többsége tíz-húsz eurós többletköltséget még bevállal. Már aki egyáltalán nyaral, és idén nem arra spórol, hogy télen majd fűthessen.

vasarnapa

Mennyit költenek nyaralásra a szlovákiai háztartások?

400 euróig – 22%

400–800 euróig – 25%

800–1200 euróig – 26%

1220–1600 euróig – 11%

1600–2000 euróig – 8%

2000–3000 euróig – 4%

3000 eurón felül – 2%

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »