Drágább mulatság lett az esküvő is! Kitalálja, mennyivel?

Nincs ez életnek olyan területe, ahol ne éreznénk az áremelkedést. Nem kivételek ez alól az esküvők sem, főleg, ha azokat lakodalom követi, népes vendégsereggel. A holtomiglan-holtodiglan kimondása előtt a fiataloknak vagy/és családjaiknak bizony mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Sok függ persze attól is, mennyire puccos eseményt álmodott meg magának az ifjú pár.

Az esküvői költségek növekedésére, talán nem árulunk el nagy titkot, az élelmiszerárak emelkedése van hatással, hiszen többfogásos vacsorával jár egy-egy valamirevaló lakodalom.

Nem is beszélve a tortákról és süteményekről, amikbe szintén drága vajat, tojást, cukrot és más hozzávalót kell felhasználni. Nem elhanyagolható tényező az energiaárak emelkedése sem.

A lagzik az elmúlt hónapokban nagyjából 20-30 százalékkal drágultak!

Hírdetés

A lakodalom költségessége attól függ leginkább, hogy hány személy vesz részt rajta. Minél több, annál drágább.

Nem mindegy az sem, hogy milyen helyszínen tartják, minél inkább impozánsabb helyen, annál több a bérleti díj. Tetemes költséget vihet el a zenekar, vagy a dj, a fényképész és a videós munkája is pénzbe kerül. Ha virágkötőre bízza az ifjú pár a díszítést, az se két fillér. A menyasszonyi ruha is több száz euróba kerül, de költséget jelent, ha autóbuszt, vagy sofőröket fogadnak a násznép szállítására.

A drágább esküvőkért akár 10-12 ezer eurót is ki kell fizetni.

Sok fiatal éppen ezért évekig spórol a nagy napra. Vannak olyanok is, akik inkább lemondanak a lakodalomról és két tanúval mennek az oltár elé, vagy a házasságkötő terembe. Ilyenkor viszonylag olcsón, pár száz, vagy egy-két ezer euróból is meg lehet úszni.

Az esküvő költségeit a különböző hivatali illetékek is megemelhetik. Ha az ifjú pár nem a lakhelyén köt házasságot, akkor 20 eurót fizet az ehhez való engedélyért és 20 eurót és az esketésért. Ha a hivatalos időn kívül akar valaki házasságot kötni, azért is 20 eurót kell leperkálni. Ha valaki nem házasságkötő teremben akar esküdni, hanem mondjuk kastélyban, az 70 euróba kerül. Külföldivel való házasságkötés esetén 70+35 eurót (az engedélyért) kell fizetni. Aki Szlovákiában akar házasodni, de nincs itt állandó lakhelye, annak ez 200 eurójába kerül.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »