Donyecki parancsnok: Vannak sikerei az ukrán támadásnak

Donyecki parancsnok: Vannak sikerei az ukrán támadásnak

A donyecki szakadárok egyik parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij a Telegram közösségi oldalon hétfőn írt bejegyzésében közölte, hogy vannak sikerei a régióban az elmúlt hétvégén kezdett ukrán támadó műveletnek.

Hodakovszkij szerint a Donyeck megyei Vuhledar várostól nyugatra végrehajtott támadás az ukránok korlátozott taktikai akciója volt, nem pedig nagyobb hadművelet.

Az ukrán csapatok kezdetben azt a benyomást keltették, hogy növelik a nyomást a front Velika Novoszilka-i szakaszán, ahol vasárnap már sikerült áttörést elérniük. Eközben keletebbre, Novodonyeck település közelében egy rohamcsapat szinte észrevétlenül továbbhaladt.

Az ellenségnek sikerült nehéz helyzetbe hoznia minket

– fogalmazott Hodakovszkij.

Hírdetés

Mielőtt a donyecki szakadárokat kezdte el támogatni, Hodakovszkij 2014-ig az ukrán titkosszolgálat helyi terrorelhárító egységének vezetője volt.

Egységeit később beolvasztották az orosz Nemzeti Gárdába. Hétfőn a kora reggeli órákban Igor Konasenkov, az orosz hadsereg szóvivője azt mondta, hogy Moszkva sikeresen meghiúsított egy nagyobb ukrán offenzívát a donyecki terület déli részén.

Ezeket a jelentéseket Kijev nem erősítette meg.

Az ukrán vezérkar helyzetjelentése nem jegyzett fel különösebb tevékenységet a térségben.

Csak annyit közölt, hogy Vuhledart és a szomszédos falvakat lőtték az orosz erők. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója hétfőn azt mondta, hogy az ukrán erők visszafoglalták a kelet-ukrajnai Bahmut északi részén fekvő Berhivka település egy részét, amit „szégyennek” minősített.

A Wagner a múlt hónapban az orosz-ukrán háború eddigi leghosszabb csatája után foglalta el Bahmutot, majd átadta az ottani állásait a reguláris orosz csapatoknak.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »