Döntött az izraeli legfelsőbb bíróság: nem maradhat miniszter az adócsaló ultraortodox pártelnök

Az izraeli legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a keleti ultraortodoxok Sasz pártot vezető Arije Deri nem maradhat miniszter, mert tavaly az adójogszabályok megsértéséért elítélték, és a felfüggesztett büntetést jelenleg is tölti – jelentette szerdán az izraeli katonai rádió szerdán.

Az izraeli alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság 10:1 arányban döntött így. A bírósághoz a politikus kinevezése miatt több civil szervezet nyújtott be petíciót. "Az ellene szóló számos elmarasztaló ítélet miatt a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a kormányban miniszterként betöltött tisztsége súlyos károkat okozna a kormányhivatalok tekintélyének és státuszának, valamint a kormányzati tisztakezűség elvének, amely kötelező a választott tisztségviselők esetében" – írta végzésében Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnöke.

Deri kinevezése érdekében még a koalíció felesketése előtt a százhúsz tagú izraeli parlamentben 64 mandátumos többséggel rendelkező koalíciós pártok megszavaztak egy olyan alaptörvény-módosítást, miszerint csakis a tényleges börtönbüntetésre ítéltek nem lehetnek miniszterek, a felfüggesztett büntetésekre ez a szabály ezentúl nem vonatkozik.

Hírdetés

A bírósági határozatra reagálva Jaír Lapid, az ellenzék és a centrista Van Jövő párt vezére azt mondta: "ha Arije Derit nem rúgják ki, akkor az izraeli kormány megszegi a törvényt. Az a kormány, amely nem tartja be a törvényt, illegális kormány. Nem követelheti meg többé, hogy az állampolgárok engedelmeskedjenek a törvénynek."

"A legfelsőbb bíróság, amely azt állítja, hogy törődik a kisebbségekkel, ma a szemétbe dobta a hátrányos helyzetűeket képviselő Sasz mozgalom 400 ezer szavazójának szavazatát"- jelentette ki ezzel szemben a Sasz párt a döntés után.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »