Döntött a kormány a további vakcinák beszerzéséről

Döntött a kormány a további vakcinák beszerzéséről

Nem elégedett a kabinet az uniós elosztás sebességével, Szijjártó Péter és Varga Mihály is feladatot kapott egy kormányhatározatban.

Múlt pénteken Orbán Viktor kormányfő is lassúnak nevezte az Európai Unió vakcinabeszerzéseit, azóta pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter botrányos helyzetről beszélt. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: 100 ezer alatt van az a mennyiség, amelyet az EU ad Magyarországra.

A Magyar Közlönyben meg is jelent egy határozat, amely azt mondja ki, a kormány egyetért azzal, hogy az uniós centralizált vakcinabeszerzésen túl is a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyagot kell vásárolni. A kormány célja, hogy minél gyorsabban szerezzen biztonságos oltóanyagokat a mostani a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között is.

A kormány kész további pénzügyi fedezetet biztosítani a vakcinák beszerzéséhez,

és az ezzel kapcsolatos feladatokkal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg.

Hírdetés

A Magyar Közlönyben az is olvasható, hogy a kormány a pénzügyminisztert bízza meg, hogy biztosítsa a beszerzésekhez szükséges forrásokat az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac -, ezen oltóanyagok közül jelenleg csak a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-vakcina rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével.

Mint közölték, december 26. és január 12. között négy Pfizer-BioNTech- és egy Moderna-vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra, ez a mennyiség 129 860 ember beoltásához elegendők. A megérkezett vakcinák nagy részét már felhasználták a kórházi oltópontokon, és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás.

A csütörtöki Kormányinfón hangzott el, hogy jó esély van a kínai Sinopharm vakcina nagy mennyiségű beszerzésére. Az első adag akár egymillió is lehet, a szállítás időpontja csak a magyar hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »