Don’t cry for me Sargentini

Don’t cry for me Sargentini

Az eredmény nem feltétlenül csak Magyarországról és Magyarországnak szól.

Magyarországot ma nem vennék fel az Európai Unióba.

(Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő)

Olyan hölgy vádolt bennünket antiszemitizmussal, aki a modern kori antiszemitizmus – az Izrael-ellenesség – egyik képviselője, ez Sargentini, ez az igazság.

(Orbán Viktor magyar miniszterelnök)

A beterjesztő képviselő sírt, amikor megszavazták jelentését. A magyar kormány elbukta a csatát az Európai Parlamentben, de még megnyerheti a háborút a bíróságon, illetve az európai választásokon. A Sargentini-jelentés a legfőbb ütközet előtti hangulatban került szavazásra, az eredmény nem feltétlenül csak Magyarországról és Magyarországnak szól.

Hírdetés

Az egymásnak feszülő ellenfelek két végpontra polarizálják a holland politikus magyar demokráciát minősítő vizsgálatát: az egyik a jogállam lebontásáról beszél, a másik a bevándorláspárti többség bosszújáról. Komolyan vettem, tehát elolvastam a dolgozatot: egyenetlen munkának érzem, amelyben bírósági/testületi jegyzőkönyvek keverednek szubjektív, pongyola megjegyzésekkel. A Sargentini-jelentéstől én nem lettem okosabb, bevallom, inkább sztereotípiákat kaptam és unalomig ismert tételeket a magyar demokrácia sérüléseiről, némelyik nyilvánvalóan igaz is, de az összkép homályos és főleg túlpolitizált.

A Sargentini-jelentés, vagyis a Magyarország-vizsgálat leginkább apropó az EU egyik fontos alapdilemmájához: ahhoz, hogy mit tartanak a helyes fontossági sorrendnek ma az európai polgárok, és mit az európai elitek. Hogy miért térnek el Közép-Európa politikai következtetései a bevándorlás ügyében a nyugatétól, hogy mennyire fontos és döntő az eltérő történelmi helyzet és tapasztalat. És eközben persze ott a háttérben a harc az unió átalakítása-megerősítése érdekében „progresszívek” és „konzervatívok” között.

A törésvonal már nem bal- és jobboldal határán húzódik, hanem jobbra tolódott, kettéhasítja a Néppártot, amelynek szembe kell néznie a migráció súlyos kérdéseivel, a merkeli pragmatikus bújócska valószínűleg nem tarthat örökké.

A feladat: látszólag úgy radikalizálódni, hogy valójában változatlannak maradni, így kibírni az új, merész pártok, mozgalmak jobbról és alulról jövő nyomását. A technokrata nehéz időszaka ez, így hát megpróbál macronizálódni.

Na de mi történt itt az Európai Parlamentben a számok nyelvére fordítva? 693 szavazatból 448 igen, 197 nem – a matematikában ez a Sargentini-kétharmad. Egy új fogalom arra, hogy a tartózkodás nem számítható a voksok közé, miközben létező opció, tehát választható. Dönthetsz tehát így is, csak akkor nem veszik figyelembe a szavazatodat, miközben szavaztál.

Akárhogy nézem, ez a matek nem stimmel, leadott szavazatok tűnnek el belőle, így lesz a kettő meg kettőből három.

Ez pedig elvi-jogi kérdés, bármilyen is volt a gyakorlat eddig, miközben ilyen súlyos kötelezettségszegési eljárás keretében még nem vetődött fel ez a probléma korábban. A magyar kormány ezt a kétharmados vereségét bíróságon fogja megtámadni, s bizony nyerhet is.

Más kérdés, hogy hol lesz addigra a Sargentini-problematika: valószínűleg a rég elolvadt tavalyi hó alatt, tehát sehol. Mármint Európa malmai lassan őrölnek (néha viszont gyorsan őrülnek), a jogorvoslat elhúzódik, miközben jönnek az európai választások, ahol bevándorlásellenes pártok készülnek előretörni. Matteo Salvini olasz belügyminiszter kamaszos hévvel már azt találta mondani: jövőre ők kormányozzák Orbán Viktorral Európát. És innen nézve a magyar EP-vereség győzelembe is átfordulhat a miniszterelnök számára, aki nagy játékos, s főleg van türelme, amelyet korábbi hazai bukásaiból sajátított el. Ráadásul az izraeli kormányfővel kötött szövetségével fontos támadási pontot semlegesített: az antiszemitizmus rugalmas, de állandóan fenyegető vádját – hogy akár vissza is fordítsa azt a mai baloldallal szemben, amely az orbáni etorika szerint nem védi meg a kontinens zsidó közösségeit a beilleszkedni nem akaró muszlim radikalizmustól, hanem hátrál és behódol. 2019 nem lehet egyszerre Sargentini és Orbán éve.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »