Dízelbotrány: Évek óta tudott róla, mégsem akadályozta meg a törvénytelenségeket

Dízelbotrány: Évek óta tudott róla, mégsem akadályozta meg a törvénytelenségeket

A müncheni ügyészség a héten vádat emelt az Audi AG igazgatótanácsának volt elnöke, Ruprt Stadler ellen, akit csalással és más bűncselekményekkel vádolnak. A mostani döntés a dízelgate botrány újabb fejezetének nyitánya,az egykori elnök-vezérigazgató közreműködésével vélhetően több százezer autóba szerelték be a kibocsátási értékek meghamisítását automatikusan mérő, „meghackelt” motorvezérlő-rendszert.

Stadlert még júniusban tartóztatták le,a bíróság pedig nem hagyta jóvá fellebbezési kérelmét, mert úgy vélték, hogy szabadlábra helyezése esetén meghamisíthatja a bizonyítékokat.

A Bloomberg összefoglalója szerint a vád csalás, valótlan információk okirati hitelesítése,a fogyasztók megtévesztése, jogsértő reklámanyagok terjesztésében való részvétel. A bűncselekmény250 euer Audi, 71 ezer Volkswagen és 112 ezerPorche márkájú gépkocsira vonatkozik, amelyekhez az Audi gyártotta a motort.

Az ügyészség szerint Stadler már legalább 2015-ben tisztában volt a kibocsátási adatok elcsalását segítő rendszer motorokba való beépítéséről, ennek ellenére elrendelte azok értékesítését, illetve nem akadályozta meg az eladásukat.

Stadler tagadja a vádakat, szavai azonban nem tűnnek túl hitelesnek, mivel egy belső jelentés szerint az egyik VW technikus már 2011-ben figyelmeztette Heinz-Jakob Neussert (a VW hajtásláncfejlesztési részlegvezetőjét) az emissziós értékekre vonatkozó törvénytelenségekre.

Hírdetés

Az egykori vezérigazgató nincs egyedül a vádlottak listáján. További három személyt vettek őrizetbe, akik a vonatkozó motorok manipulációjához szükséges technika fejlesztésében vettek részt. Az Audi egy csapásra kommunikációs rémálommal találta magát szemben, és sokatmondóan igyekszik nem nyilatkozni. Egyelőre annyit közöltek szűkszavúan, hogy nem kívánják kommentálni az eseményeket, és hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy együttműködnek a hatóságokkal, mert az a vállalat és a munkavállalók érdeke is.

A dízelbotrány 2015-ben robbant ki, mikor az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség hivatalosan is megállapította, hogy a Volkswagen Csoport USA-ba értékesített több,dízelmotorral működő modellje nem felel meg a kibocsátási elvárásoknak, és nagyjából 40-szer szennyezőbbek, mint az előírt határérték.

A hivatalos emissziós vizsgálatokat úgy csalták el, hogy olyan szoftvert telepítettek az autóba, amelyek érzékelték, hogy épp teszten vannak, és visszafogták a károsanyagkibocsátás mértékét a vizsgálat idejére.

A Volkswagen a nyolcvanas években épp azért indult hanyatlásnak, mert nem tudta megvetni a lábát az amerikai piacon. Ígyez kulcskérdéssé vált a konszern számára. Csakhogy 2009-ben az Obama-adminisztráció nagy szigorú környezetvédelmi előírásokat vezetett be.

A Volkswagen Csoport névleg „környezetbarát” TDI motorokat fejlesztett ki. A gond az volt, hogy a vásárlók teljesítményt is vártak, nem csak zöldebb kibocsátást. Ezt az ellentmondást pedig nem tudták máshogy feloldani, mint hogy elcsalják az emissziós teszteket. A dízelbotrányban hivatalosan 500 ezer gépjármű érintett. Míg nem derült fény a csalásra, a VW különböző díjakat vett át környezetbarát, alacsonykibocsátású autóiért…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »