Diplomáciai viszályt okozott Berlin és Ankara között a török gólszerző "farkasköszöntése"

Diplomáciai viszályt okozott Berlin és Ankara között a török gólszerző "farkasköszöntése"

Immár diplomáciai téren folytatódott a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Törökország és Ausztria közötti összecsapása. A lipcsei mérkőzést 2-1-re a török válogatott nyerte, a diplomáciai csatát ugyanakkor a német és a török külügyminisztérium vívja.

Az ok az az úgynevezett „farkasköszöntés”, amellyel a törökök sztárja, Merih Demiral második gólját ünnepelte. Az 59. percben fejelt gól után két kézzel, illetve ujjaival formálta a Szürke Farkasok szimbólumát, illetve kézjelét. A Recep Tayyip Erdogan államfőt támogató török szélsőjobboldali csoport több nyugat-európai országban, köztük Németországban is tevékenykedik. A köszöntés több országban, így Ausztriában és Franciaországban is tiltott. A szervezetet a német alkotmányvédelmi hivatal ugyanakkor megfigyelés alatt tartja.

A gólszerző nem cáfolta ugyan, hogy sajátos gesztus a török identitás hangsúlyozása, ugyanakkor ugyanakkor azt állította, hogy az az öröm kifejezése volt.

A pályán történtek egy nappal később már a diplomácia frontján folytatódtak. Először Nancy Faeser belügyminiszter foglalt állást az üggyel kapcsolatban, leszögezve, hogy „a török jobboldali szélsőségesek jelképeinek nincs helye a német stadionokban. A miniszter elfogadhatatlanak nevezte, hogy az Eb-t a rasszizmus kinyilvánítására használják.

A miniszter nyilatkozatát ugyanakkor Ankara sem hagyta válasz nélkül. A török külügyminisztériumba ugyanis bekérették Németország ottani nagykövetét. Ennek kapcsán annyi szivárgott ki, a török kormány idegengyűlölettel vádolta Németországot. Erre viszont hivatalosan Berlin reagált. A külügyminisztérium ugyanis csütörtökre Törökország nagykövetét kérette be. Hivatalos indoklás szerint azért, hogy megvitassák a történteket.

Hírdetés

Tovább bonyolíthatja a pályán történteket a Der Spiegel értesülés arról, hogy Recep Tayyip Erdogan egy korábbi diplomácia programját halasztva szombaton Berlinbe kíván látogatni. A török elnök a helyszínen, az Olimpiai Stadionban kíván drukkolni országa válogatottjának, amely a negyeddöntőben Hollandiával méri össze erejét.

A látogatást hivatalosan nem erősítették meg, megfigyelők szerint azonban nagy a valószínűsége annak, hogy a török államfő Berlinben szurkol majd.

Az elmúlt időszakban feszültebbé vált a két ország közötti viszony. Erdogan tavaly novemberben rövid látogatást tett Berlinben, ahol Olaf Scholz kancellárral és Frank-Walter Steinmeier államfővel tárgyalt.

Németországban több mint hárommillió török származású ember él. Adatok szerint a németországi Szürke Farkasok szervezetének csaknem húszezer tagja van.

Megfigyelők egyelőre találgatják, hogy Erdogan szombati állítólagos látogatásának célja valóban csak a szurkolás, vagy pedig a szolidaritás kinyilvánítása a Szürke Farkasok mellett. De nem kizárt az sem, hogy a vizit hozzájárulhat a sajátos köszöntés miatt támadt diplomáciai viszály enyhítéséhez.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »