Diplomáciai csörte India és az USA között

Diplomáciai csörte India és az USA között

Az indiai külügyminisztérium szerdán bekérette az Egyesült Államok újdelhi nagykövetsége helyettes misszióvezetőjét, Gloria Berbenát, miután Washington közölte, hogy szoros figyelemmel kíséri a korrupciós vádakkal őrizetbe vett Arvind Kedzsrival ellenzéki vezető ügyét, és tisztességes tárgyalást sürgetett.

Az indiai külügyminisztérium az ország igazságszolgáltatásának függetlenségét hangsúlyozta, és a közleményében leszögezte, hogy az államoknak – különösen a demokráciáknak – tiszteletben kell tartaniuk egymás szuverenitását és belső ügyeit, minden más viselkedés kellemetlen precedenst teremthet.

Hírdetés

A Delhi szövetségi terület főminiszteri tisztségét betöltő, valamint a területet – illetve Pandzsáb államot – kormányzó Aam Admi Párt (AAP) alapítóját és vezetőjét a múlt héten vették őrizetbe, nem sokkal az április 19-i parlamenti választások előtt. A politikust a pénzmosás elleni törvény egyik vádpontja alapján azzal vádolják, hogy 14 szeszesital-nagykereskedő 3,4 milliárd rúpia extraprofitot szerzett kevesebb mint egy év alatt, cserébe egymilliárd rúpia kenőpénzt fizettek a főminiszter pártjának és egyes minisztereknek.

India és az Egyesült Államok szoros stratégiai kapcsolatokat ápolnak; Washington a többi között az indiai–csendes-óceáni régióban is igyekszik mélyíteni partneri viszonyát Újdelhivel, megakadályozandó Kína térnyerését a területen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »