Diploma? Majd, ha meglesz a tesi, kishaver…

A koronavírus-fertőzés miatti rendhagyó állapotok, úgy tűnik, mindenkiből kihozzák a maximumot. Pozitív és negatív előjellel egyaránt. A régóta nem tapasztalt altruizmus mellett szép számmal teremnek kis hazánkban azok az idióták, akik a kormány segítő szándékú intézkedéseit vagy félreértelmezik, vagy egész egyszerűen semmibe veszik. Utóbbit tapasztalta egyik vidéki egyetemünk zeneművészeti karának hallgatója is, aki hangszerének virtuóz ifjú mestere ugyan, de sajna sem a piláteszt, sem a röplabdát, sem a brazil jujitsut nem tudta felvenni kötelező jelleggel. Helyhiány miatt. És elképzelhető, hogy emiatt csúszik egy évet…***

Melyik egyetem is ez?

Hagyjuk. Az intézményben remek oktatás folyik, a tanáraimról tényleg csak jót mondhatok. Nem szeretném, ha néhány ostoba döntéshozó elhibázott intézkedése határozná meg az egyetem megítélését. Úgyhogy maradjunk a névtelenségnél.

Értem, mi több, respektálom a kérésedet. Na, de mi is történt veled kedden?

Kezdetben úgy tűnt, hogy semmi olyan, ami az eddigi félévek tárgyfelvételeinél ne történt volna. A kötelező testnevelésre meghirdetett foglalkozások valamelyikét szerettem volna felvenni. Ezt reggel 8 órától lehetett megtenni. Mivel ezekre a helyekre mindig nagy a tolongás, előrelátó voltam, már 7:50-kor bejelentkeztem a Neptunba.

Akik esetleg nem tudnák, mi ez a bizonyos Neptun, azok kedvéért áruljuk el, hogy a magyarországi egyetemek és főiskolák egységes tanulmányi rendszeréről van szó, ahol a hallgatók online intézhetnek minden olyan ügyet, amik tanulmányaikhoz szükségesek. Többek között a tárgyfelvételt is.

Ez pontosan így van. Ugye, az oktatási törvény kötelezi a hallgatókat arra, hogy minden félévben vegyenek fel valamilyen testnevelési foglalkozást. A paletta igen széles: van például pilátesz, jóga, kosárlabda, brazil jujitsu, foci, tollaslabda, köredzés, és még sorolhatnám.

Tehát tíz perccel a tárgyfelvétel megkezdése előtt már online voltál, és vártál. Mi történt 8 órakort?

8 órakor még semmi különös, de 8 óra két perckor már idegbajt kaptam. Sorra próbáltam felvenni  a különböző foglalkozásokat. Először persze azt, amelyiket kinéztem, de mindegyiknél ugyanúgy jártam. Bejelöltem, majd amikor jóváhagytam volna, már ki is írta, hogy a létszám betelt. Mentem a következőre, ott is úgy jártam. Aztán végül sehová nem sikerült bejutnom.

Na, de ez miért tragédia? Hát ez csak tesi…

Akkor elmondom, hogy ennek a bizonyos „csak tesinek” a hiánya mivel jár. Másnap bementem az egyetem tanulmányi osztályára, ahol fél óra várakozás után már fogadtak is.

Olyan sokan voltak előtted?

A csudát. Én voltam egyedül, csak minden ott dolgozó egyszerre ment el ebédelni. Na, szóval mondtam az egyik hivatalnoknak, hogy így jártam, nincs tesim, mit tegyek most?

Mi volt a válasz?

Hát egészen elképesztő. Azt mondták, három lehetőségem van. Az egyik, hogy csúszom egy évet a diplomámmal. A másik, hogy…

Hírdetés

Várj, várj! Ne siessünk annyira! Ez azt jelenti, aminek hangzik?

Igen, pontosan. Azt mondták, hogy semmi baj, megcsinálom a vizsgáimat, meglesz az abszolutóriumom, aztán meglesz a vizsgakoncertem, aztán utána egy évet járok még tesire, s csak utána kaphatom meg a diplomámat. Alapszakos hallgató vagyok, ami azt jelenti, hogy a testnevelés miatt nem jelentkezhetek rögön mesterszakra. Hanem helyette majd tollasoznom kell, vagy jógán gondolkodnom lefelé néző kutya pózban az élet nagy rejtelmein.

Szakdolgozat? Védés?

Zeneművészeti karon nincs ilyesmi. Itt művészbizottság és közönség előtti diplomakoncert van.

Értem. Szóval ez volt az egyik lehetőség a háromból. Mármint, hogy csúszol egy évet. Hogy hangzik a többi?

Mindkettő ugyanolyan agyrém, mint az első. A második lehetőség konkrétan az, hogy következő félévben vegyek fel dupla testnevelést. Mármint az utolsó félévemben. Amikor ott az összes vizsga, plusz egy 40 perces diplomakoncertre készülök.

És a harmadik?

Hogy írjak a dékánnak egy levelet, amiben méltányos elbírálást kérek. Ehhez röhögve tette hozzá a TO-n dolgozó, hogy azért ne fogadjak nagy összegben arra, hogy ezt elfogadják. Hozzáteszem vannak olyanok, akiknek csúszik a diplomájuk a tesi miatt, mert nem jártak be az órákra. Én azonban mindig lelkiismeretesen bejártam minden foglalkozásra. Tehát itt nem slendriánságról van szó, hanem arról, hogy beteltek a helyek. Reggel 8 órától 8 óra 2 percig. S bár szeretnék tesizni, de nem tudok.

Arra nincs esetleg mód, hogy növeljék az órai létszámot?

Megkérdeztem. Azt mondták, nincs.

Mit mondtak, miért?

A koronavírus-járvány miatt. Ez a válasz pedig azért is felháborító, mert miközben a kormány különböző könnyítéseket vezet be a veszélyhelyzeti protokoll során, például a katásoknak augusztusig nem kellett járulékot fizetniük, a hiteleket decemberig nem kell törleszteni, és még sorolhatnám, itt meg pont erre hivatkozva nehezítik meg az életünket.

Többes számban beszéltél.

Igen. Nem én vagyok az egyedüli sérelmezett ugyanis. Csak az ismeretségi körömben még négyen jártak így, egytől egyig zenészek. Mi a klasszikus zenére tettük fel az életünket. Azért jöttünk ezekre a szakokra, hogy formálódjunk, tökéletesedjünk. Nem pedig azért, hogy  izmosodjunk, vagy hajlékonyabbak legyünk, esetleg javuljon a labdaérzékünk. Aztán ezt kapjuk. Pont, amikor az egyik kormányintézkedés még azt a követelményt is felfüggesztette, hogy diploma előtt nyelvvizsgával kell rendelkeznie a hallgatónak. Nekem speciel két középfokú nyelvvizsgám is van. Csak a tesi nem lesz meg…

***Úgy tűnik, hogy hiába a kormány segítő szándéka, s hiába a hallgatóknak az intézmény felé való lojalitása, az ostoba, bürokratikus gondolkodás még mindig odahelyez néha egy-egy banánhéjat a tenni akarás elé.

Mert Isten látja lelkemet, fogalmam sincs, hogy Mozart hány fekvőtámaszt tudott megcsinálni, avagy Kurtág Györgynek fénykorában hány centi volt a súlypont-emelkedése. Arról sincs elképzelésem, hogy Maria Callasnak kislabdahajításban mi volt az egyéni rekordja.

Azt azonban tudom, hogy a jóakarat és a valódi segítőkészség bármikor felül tudja írni a papírformát. S pont most, pont ezekben az időkben lenne erre a legnagyobb szükség.

Vagy, ha nem, hát az esélyegyenlőség nevében hozzunk egy törvényt, miszerint a Testnevelési Egyetem hallgatói csak úgy juthatnak hozzá diplomáikhoz, ha előtte záróvizsgát tesznek klasszikus összhangzattanból és zenetörténetből…

() VBT ()Kiemelt kép: BME

The post Diploma? Majd, ha meglesz a tesi, kishaver… appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »