Dilettáns művészet a Szombathelyi Képtárban?

Dilettáns művészet a Szombathelyi Képtárban?

Történetünk 2016 februárjában kezdődik, a magyar képzőművészet-barátok ugyanis akkor találkozhattak először nagy nyilvánosság előtt Bekay-Nagy Maya festőművész nevével. Szájer József fideszes EP-képviselő, az Európai Néppárt alelnöke akkor szervezett egy kiállítást, amelyen az említett hölgy képei voltak négy napon át láthatók Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, válaszul a jobbikos Kovács Béla olasz művészek alkotásait bemutató tárlatára.

 Az inkriminált Szent Márton-festmény kerecsensólyommal  Nyugat.hu  

Mindkét képviselő saját büdzséből szervezte az eseményeket, tehették is, hiszen az EP-képviselők számára az ilyen események megrendezésének költségeihez külön összegeket biztosít az Európai Parlament.

Akkor annyi volt a sajtóvisszhang, hogy Szájer tulajdonképpen csak rá akart licitálni Kovács Bélára. Bekey-Nagynak alig egy hónappal később azonban már a brüsszeli Balassi Intézet szervezett tárlatot.

Hírdetés

És a történet itt nem ért véget, sőt: Bekay-Nagy Mayának önálló kiállítása nyílt tegnap Szombathelyen, a képtárban. Az eseményt azonban nemcsak a Szájer- és a Balassi-kiállítás előzte meg, hanem az is, hogy a szombathelyi művészek felháborodtak a történteken, ugyanis a festőművészt dilettánsnak tartják, tehát érdemtelennek arra, hogy a képtárban önálló tárlata legyen. Az egész abból indult, hogy Szent Márton-év van, Bekay-Nagy pedig ebből az alkalomból készített egy festményt, amelyen Szent Márton köpenymegosztása látható. Az elkészült művet a Szombathelyi Képtárban állították ki, miután külön ennek a festménynek szerveztek november közepén egy sajtótájékoztatót is.

„A festményen Szent Márton és a koldus alakja könnyed vonalvezetésű, köpenyének drapériája pedig lágy esésű, nagyon plasztikusan van megfestve” – mondta a Nyugat.hu tudósítása szerint az említett sajtótájékoztatón a képtár igazgatója, Cebula Anna.

„Hogyan lehetséges, hogy ez a még laikus szemmel is vállalhatatlan mű a képtárba kerülhet?”

– tette fel a költői kérdést Stekovics Gáspár festőművész-fotográfus saját Facebook-oldalán, aki Szigligetről készített fényképeivel vált országosan ismertté, és aki maga is állított már ki a Szombathelyi Képtárban.

Bekay-Nagy Maya Budapesten született, a hetvenes években települt át Olaszországba. Életrajza szerint Pollenzában, Maceratában, Velencében és Budapesten él, tanít és alkot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »