"Diktátorok" és "gyilkosok" vesztek össze a bolíviai parlament amnesztiadöntése miatt

Amnesztiáról döntött pénteken a bolíviai parlament azok számára, akiket Evo Morales korábbi elnök 2019-ben történt lemondását követő erőszakos tüntetések kapcsán ítéltek el.

A parlament döntése nagyjából ezer elítéltet érint. Az amnesztia hatálya nem terjed ki a biztonsági erők tagjaira.

A voksolást követően a jobboldali ellenzék felháborodással reagált, diktátoroknak nevezve a baloldali kormánypárti képviselőket, akik "gyilkosok" kiáltásokkal válaszoltak.

Hírdetés

A Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt alapítójaként is ismert Morales a 2019-es választáson még mint az ország hivatalban lévő elnöke indult, és a hivatalos eredmény szerint megnyerte a voksolást, ezáltal a negyedik mandátumát szerezte volna meg. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott.

A jobboldali Jeanine Ánez került hatalomra, akinek átmeneti elnöksége alatt Morales hívei indítottak tiltakozásokat. Az ellentüntetőkkel és a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban 35-en vesztették életüket.

A tavaly októberi elnökválasztáson Morales párttársa, Luis Arce győzött, aki visszavonta a korábbi elnök ellen Ánez idején kiadott elfogatóparancsot. Morales november elején térhetett vissza hazájába.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »