Depresszióval küzd? Forradalmi gyógymódot ígérnek a kutatók

Depresszióval küzd? Forradalmi gyógymódot ígérnek a kutatók

A vérben keringő gyulladáscsökkentő anyagok viselkedéséből jutottak ígéretes következtetésre a kutatók.

Ennek a mentális zavarnak sok oka lehet, lelki és fizikai eredetűek is. A jelenlegi gyógyszeres kezelések egyes neurotranszmittereket céloznak, friss kutatások szerint azonban elgondolkodható lehet akár gyulladáscsökkentőt alkalmazni. Egyes esetekben ugyanis a depressziós viselkedést gyulladásos folyamatok is okozhatják.

Hírdetés

“Apró lyukak keletkeznek a vér-agy gáton, ami lehetővé teszi, hogy a gyulladás a vérből az agyba jusson. Ez végül megváltoztatja azokat a sejteket, amelyek a viselkedésért, azaz azért felelősek, akik vagyunk” – mondta Caroline Ménard, az Université Laval és a CERVO agykutató intézet pszichiátriai és idegtudományi adjunktusa a Washington Postnak egy 2022-es egereken és halott emberi agyakon végzett tanulmányra hivatkozva.

Összetett, hogyan befolyásolja a depressziót a gyulladás. Azt már megállapították, hogy csökkentheti az örömérzetet, lassíthatja a gondolkodást és a mozgást, azaz olyan tüneteket okoz, mint a depresszió. Továbbá csökkentheti a dopamin, azaz a jutalmazásban és a mozgásban szerepet játszó neurotranszmitter felszabadulását is.

Az immunrendszer, az érrendszer és az idegrendszer összehangolt érintettsége azt mutatja, hogy a depresszió egész testet érintő probléma, amelynek megoldásához egész testre kiterjedő, holisztikus megközelítés is szükséges.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »