Depressziós dezertőr lehetett a kisgyerekeket késelő szíriai, még dolgoznia sem volt kedve az elutasítások miatt

Depressziós dezertőr lehetett a kisgyerekeket késelő szíriai, még dolgoznia sem volt kedve az elutasítások miatt

Emmanuel Macron francia államfő és felesége pénteken látogatást tett a kelet-franciaországi Grenoble kórházában, ahol az előző nap a közeli Annecyban elkövetett késes támadásban megsebesült kisgyerekeket ápolják. Eközben az ügyészség meghosszabbította az elkövető őrizetbe vételét – jelentette be a Twitteren Line Bonnet-Mathis ügyész.

A 31 éves szíriai Abdalmasih H. őrizetbe vétele óta nem adott magyarázatot a tettére, rendőrségi források szerint csütörtökön nem volt együttműködő, "nyughatatlanul viselkedett", többször földre vetette magát. A pénteken elvégzett pszichiátriai vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy állapota összeegyeztethető a rendőri őrizettel, így a kihallgatása folytatódik.

Az ámokfutó hat embert, köztük négy gyereket sebesített meg késsel csütörtök reggel az Annecy-tó melletti parkban található játszótéren. Két gyerek és egy felnőtt állapota továbbra is kritikus, a többiek túl vannak az életveszélyen.

Élisabeth Borne miniszterelnök tájékoztatása szerint "mind a négy gyereket megoperálták, állandó orvosi ellenőrzés alatt állnak, állapotuk stabil". Olivier Véran kormányszóvivő korábban jelezte, hogy a két francia állampolgárságú sérült gyerek, egy 22 hónapos kisfiú és 2 és fél éves unokanővére továbbra is válságos állapotban vannak. Rajtuk kívül egy brit és egy holland állampolgárságú három év alatti gyerek sérült meg. Három gyereket Grenoble-ban, egyet pedig Genfben ápolnak.

A köztársasági elnök és felesége először a grenoble-i kórházban tett látogatást, majd az annecyi kórházba ment tovább, ahol a támadás egyik felnőtt sérültjét ápolják, akit először megszúrt a támadó, majd a rendőrségi beavatkozás során egy lövéstől is megsérült. A másik felnőtt sérült már jobban van, csütörtökön hazatérhetett.

Emmanuel Macron délután találkozik mindazokkal, akik segítséget nyújtottak az áldozatoknak, köztük egy 24 éves katolikus zarándokkal, aki a támadásról készült felvételek szerint üldözőbe vette a támadót, és megakadályozta abban, hogy a játszótéren további gyerekekhez férhessen hozzá. Az ámokfutó ezt követően vett célba felnőtteket.

A támadó indítékai továbbra is ismeretlenek, az ügyészség szerint azonban "semmilyen nyilvánvaló terrorista indíték" nem állapítható meg. Emberölési kísérlet miatt indult nyomozás, és az ügyészség szerint "nem kizárt, hogy értelmetlen cselekedetről" van szó.

A szíriai elkövetőnek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, nem szerepelt titkosszolgálati nyilvántartásban, nem állt pszichiátriai kezelés alatt, és a támadás előtt nem fogyasztott sem alkoholt, sem kábítószert.

Hírdetés

Abdalmasih H. 2013-tól tíz éven át menekültként élt Svédországban, ahol családot alapított szintén Szíriából származó keresztény feleségével, akit Törökországban ismert meg. A férfi a feleségét és hároméves kislányukat tavaly ősszel hagyta el, a felesége szerint azért, mert vele ellentétben a férje nem kapta meg a svéd állampolgárságot.

Az elkövető legálisan érkezett Franciaországba, ahol 2022 novemberében menedékkérelmet nyújtott be. Ekkor a hatóságoknak a szíriai keresztény közösséghez tartozónak vallotta magát. A támadáskor keresztet viselt a nyakában, és szentképek voltak nála. Mielőtt megtámadta az áldozatait, az ég felé emelte a karjait, és azt kiáltotta angolul: "Jézus Krisztus nevében!".

Az elkövető édesanyja tíz éve az Egyesült Államokban él, ahonnan az AFP hírügynökségnek elmondta: a fia 2011-ben, a szíriai polgárháború kitörését követően a kötelező katonai szolgálatából dezertált, majd elmenekült az országból, és Törökország és Görögország érintésével érkezett 2013-ban Svédországba. A francia hatóságok szerint 2013. április 26-án kapott menekültstátuszt Svédországban, így legálisan utazhatott bárhova Európában.

Gérald Darmanin belügyminiszter a TF1 kereskedelmi televízió híradójában elmondta: a francia rendőrség múlt vasárnap igazoltatta a gyanúsítottat, mert az Annecy-tóban mosakodott, de miután a papírjai rendben voltak, elengedték. A francia sajtónak helyiek elmondták: a szíriai férfi hónapok óta hajléktalanként élt a városban, egy lépcsőházban aludt, de a lakók kedves és nyugodt embernek írták le.

A svéd hatóságok megerősítették, hogy Abdalmasih H. tartózkodási engedélyt kapott 2013-ban Svédországban, de 2017 óta rendszeresen beadott állampolgársági kérelmeit elutasították. A francia belügyminisztérium úgy tudja, hogy az elkövető a közelmúltban Svájcban és Olaszországban is beadott menedékkérelmet. A francia hatóságok a svéd menedékstátuszára hivatkozva utasították el a kérelmét, s erről a férfi e-mailben kapott értesítést a támadás előtt négy nappal.

A francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) vezetője, Didier Leschi az AFP-nek elmondta: miután Abdalmasih H. menedékkérelmet nyújtott be, az elbírálási időszak alatt kapott segélyt, de helyhiányra hivatkozva az országban sehol nem tudtak neki szállást biztosítani, így lett hajléktalan.

A Le Dauphiné Libéré című regionális lapnak az Annecy-tó parkjának egyik alkalmazottja elmondta: a szíriai férfi az elmúlt két hónapban minden reggel és este az egyik padon üldögélt és magában mormogott, de nem tűnt agresszívnek.

Az anyja szerint Abdalmasih H. "súlyos depresszióban" szenvedett, és a svéd állampolgársági kérelme elutasítás óta tovább romlott az állapota. "A menyem mesélte. Azt mondta, hogy nem volt jól, mindig rosszkedvű volt, sötét gondolatok gyötörték, nem akart felkelni, nem akart munkába menni" – idézte az AFP a férfi anyját, aki szerint Svédországban azért utasították el a fia állampolgársági kérelmét, mert korábban a szíriai hadseregben harcolt. "Valószínűleg ettől roppant meg" – mondta az anya.

(MTI)

Korábban írtuk: Babakocsiban lévő gyerekeket késeltek meg egy francia városban – videón az ártatlan szíriai menekült

 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »