Dénes Ferenc: ma este címlapsztori lehet a Fradi, és a pénzre is váltható

Dénes Ferenc: ma este címlapsztori lehet a Fradi, és a pénzre is váltható

Az ősz legfontosabb meccsét játszhatja csütörtök este a Ferencváros labdarúgócsapata. Az FTC az Európa-liga főtáblás szakaszának második fordulójában 18.45-től a Tottenham Hotspurt fogadja. A klub rövid és hosszabb távú lehetőségeiről Dénes Ferenc sportközgazdásszal beszélgettünk.

Bármilyen összeállításban érkezik a Tottenham, egy esetleges ferencvárosi győzelem az címlapsztori – fogalmazott Dénes Ferenc sportközgazdász, kiemelve: ha a magyar bajnoknak sikerül megvernie egy Premier League-es csapatot, az mindenhol hír, „márpedig ha ebben óriási hírversenyben címlapra tudsz kerülni, abból mindenféle előnyök származhatnak, amennyiben – és ez egy fontos kitétel – bevétellé tudod transzformálni a médiamegjelenéseket.”

A kedvezőtlenebb forgatókönyv szerint a Tottenham fog győzni Budapesten, és akkor a Fradi elég nehéz helyzetbe kerül a továbbjutás szempontjából már két forduló után. Arra a kérdésre, hogy egy ilyen helyzetben mennyire lennének korlátozottak a magyar csapat számára a lehetőségek a bevételek szempontjából erre az idényre, a sportközgazdász azt válaszolta, hogy a kérdés alapvetően attól függ, hogy mi a Ferencvárosnál a cél? Meglátása szerint a zöld-fehérek egy elég jól vezetett klub, mindig a szervezeti célok határozzák meg azt, hogy milyen típusú erőforrás-kombinációkat alkalmazzon. „Azért fogalmazok ilyen nyakatekerten, mert azt feltételezem, hogy a Ferencváros minden erejét mozgósítani fogja erre a mérkőzésre, és ha jól sejtem, akkor ez a nemzetközi kupaszereplés pénzügyileg és presztízs szempontjából is nagyon fontos számára” – mondta a sportközgazdász.

Hírdetés

A tendenciákat látva egyébként ennek rendelik alá a teljes felkészülést – vélekedett Dénes Ferenc, aki szerint ezt meg is tehetik, mert a magyar mezőnyben nagy mértékben kilógnak „fölfelé”. Ennek ékes példájaként említette a közvetlen rivális, a Puskás Akadémia elleni vasárnapi mérkőzést, ahol negyed óra alatt, három cserét beállítva el tudták dönteni a mérkőzést. Szerinte a Ferencvárosnál mindent meg fognak tenni, hogy minél több pontot, és ezáltal minél több pénzt szerezzenek. „Ha lesz reális lehetőség, a Fradiból kinézem, hiszen sokat változott a csapat mentalitása az elmúlt években, meg fogják ragadni, hogy tavasszal is játszhassanak” – ismételte meg.

A Ferencváros csapata mindig is meghatározó volt, de az elmúlt nagyjából tíz évben ritkán volt igazi ellenfele a hazai mezőnyben. Arra a kérdésre, hogy látszik-e az a plafon – a nemzetközi színtéren –, amelyet szinte már lehetetlen lennie áttörnie, Dénes Ferenc azt válaszolta: a sportközgazdaságtanban azt tanítják, hogy a játékosok minősége, a játéktudás és a bevételek között közvetlen, szabadpiaci versenykörülmények között pedig majdnem kölcsönösen egyértelmű megfeleltetés van. Magyarán, amennyi pénzt tud költeni a Ferencváros játékjogokra, abból meg tudja vásárolni azt a helyet, amit a nemzetközi futballban neki kijelölnek. Ebben a játékjograngsorban a 20. a West Ham United 483 milliós Transfermarkt-értékkel, míg a Ferencvárosnak körülbelül 60 milliós a Transfermarkt-értéke jelenleg, vagyis nyolcszoros különbség választja el a budapesti klubot attól, hogy a legjobb húszba kerüljön – magyarázta. Ebből az is kijelenthető, hogy a West Hamnél a játékerő minősége is nyolcszorosa a Ferencvárosnál.

Ugyanakkor az Európai Szuperliga és a regionális ligák is jelentősen meg tudják erősíteni a Ferencváros valódi pénzügyi bevételeit. Vagyis ha a hirdetői/szponzorai látnak arra valódi esélyt, hogy a Fradi nemzetközi szempontból meghatározó csapat képes lenni – ha „el tud jutni a főtáblára háromévente legalább egyszer, az El-ben pedig sztenderd szereplő, esetleg onnan továbbjut tavasszal” fogalmazott Dénes Ferenc –, akkor tolni fognak bele annyi pénzt, hogy legalább ezen rangos kupák egyikének selejtezőit nagy biztonsággal vegye.

A sportközgazdász szerint ebben a szezonban meglepően jól szerepeltek a magyar csapatok, sok pontot gyűjtöttek, és ha marad ez a tendencia, akkor a Ferencvárosnak lesz esélye – úgy látja, valószínűleg egyedüliként a magyarok közül – arra, hogy Európában legalább egy középcsapat szintjén szerepeljen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »