Demko László harmonikus természete

Demko László harmonikus természete

Demko László kassai festőművész kiállítása április 1-én nyílt meg a kassai Rovás FiguratiF Galériában, mely április 26-ig hétköznaponként látogatható.

Kovács Ágnes igazgató mutatta be. Elmondta, Demko a kassai műszaki egyetem növendéke, aki gombát gyűjtve a természetben gyönyörködött, de ott lapult a kosarában a jegyzettömb és a ceruza. Telente szorgalmasan festett, hogy eleget tehessen a szépen szaporodó megrendeléseknek. Ezzel a munkával teltek évtizedei.

Közben közel 250 hazai és nemzetközi művészeti szimpóziumon és festőtáborban vett részt. Az autodidakta művész Feld Lajostól és Mikuláš Rogovskýtól leste el a szakmát. Miután magabiztosságot nyert ecsetkezelésében és technikában, nekifoghatott az olajfestésnek és élvezettel kiművelhette saját stílusát, szemléletét. Első kiállítására 1980-ban került sor.

Nyugdíjba vonulása után művészeti vágyai szabad utat kaptak. Bár főként tájképeket és csendéleteket fest, a figurális kompozíció sem áll tőle távol. „Képei felülete rusztikus, bőven bánik a festékkel, a kívánt struktúrák eléréséhez nem csak ecsetet és spaklit használ, hanem szívesen kísérletezik egyéb eszközökkel is.”

Hírdetés

A most megnyílt kiállításon mintegy 40 tájképét láthatjuk, melyek nem realista módon tárják elénk a természet szépségeit. Néhány Oskar Kokoschka expresszionista képeinek hangulatát idézi. Demko tájai megragadnak bennünket, mert csillogó színei harmóniát sugároznak.

Kovács Ágnes elárulta, Demko László élénk kapcsolatot tart fenn nemcsak a hazai, hanem lengyel, magyar, román, cseh, horvát és ukrán művészekkel is. Néhány éve a Rovás művészeti táborába látogatott el és az eNRA csoportos kiállításain vett részt Rozsnyón, Komáromban, Budapesten és Dunaszerdahelyen.

Figyelmükbe ajánljuk ezt a sajátosan harmonikus, csillogó világot, mely arra ösztönzi a látogatót, hogy vásároljon a képek közül.

Balassa Zoltán/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »