December elseje Kézdivásárhelyen: távol maradt a helybéli románság

December elseje Kézdivásárhelyen: távol maradt a helybéli románság

Románia nemzeti ünnepe alkalmából Kézdivásárhelyen tartott felvonulást és ünnepi műsort szerdán a brassói Mihai Sorin Tîrnoveanu elnök által vezetett Nemzet Útja (Calea Neamului) szélsőségesen magyargyűlölő szervezet. Az ünnepség a Molnár Józsiás utcában található, a Szentlélek leszállása nevet viselő görögkeleti templomnál katonai-vallásos megemlékezéssel kezdődött. Díszőrséget álltak a sepsiszentgyörgyi és berecki hegyivadászok, valamint a helyi katonai tűzoltóság katonái.

Az új ortodox templomnál a helyi románság kis számban volt képviselve, az ünneplők többségét autóbuszokkal szállították ide, ők Mihai Sorin Tîrnoveanu meghívására és szervezésében érkeztek a céhes városba, rengeteg trikolórt hozva magukkal. A katonai tiszteletadás és Románia nemzeti himnuszának elhangzása után az egyházi szertartásra került sor, majd Cosmin Boricean alprefektus Nicolae Ciucă miniszterelnök üzenetét tolmácsolta, a verses-zenés alkalmi műsor után koszorúztak. Ezt követően az idegenből verbuváltak – mintegy kétszázan –, nem a legrövidebb úton, a Béke és Wessselényi, hanem a Molnár Józsiás utcán. Dózsa György és Petőfi Sándor utcákon keresztül vonulva, hazafias dalokat énekelve érkeztek a Gábor Áron térre, ahol első alkalommal tartottak a Gábor Áron szobor mögött megemlékezést. Útközben Hargita, Kovászna román föld! és Trianon! jelszavakat skandálták. A helyi románság távol maradt a főtéri rendezvénytől, alig pár helybéli román ajkú lakos érkezett a Gábor Áron térre.

Hírdetés

Az ágyúöntő hős szobra mögött elsőként Mihai Sorin Tîrnoveanu szólt az egybegyűltekhez, köszöntötte a megjelenteket, a Bákó, Brassó, Vrancea, Dâmbovița, Prahova, Buzău és Máramaros megyéből, illetve Jászvásásárról, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Vasluiból érkezetteket. Egy ünneplő erre az alkalomra Dániából érkezett haza. Târnoveanu azt emelte ki, hogy „Románia történetében első alkalommal ünneplik meg december elsejét a Gábor Áron téren és nem a város szélén, ahová mások kényszeríteni akarják őket”. Ezt követően elhangzott Románia nemzeti himnusza. A szónok elsősorban Tőkés Lászlót és id. Lomnici Zoltánt támadta, a tömeg „áruló” bekiáltással reagált. Őt követően a nagypataki Dan Ciprian Grăjdeanu szólt az egybegyűltekhez. Ezután a Bákó megyei Moinești-i Resurrectio kórus és a nagypataki kórus fellépése következett. Újabb beszédet mondott Gheorghe Samoilă, a Nemzet Útja fiókszervezet Kovászna megyei elnöke, aki bejelentette, hogy az ünnepség után mindenkit szívesen látnak a nagypataki művelődési otthonban tartandó szeretetvendégségen. Ezután a hétfalusi Necula Nicolae Cătălin ortodox pópa beszélt, utolsóként Codrin Gruia, az Identitás Közösség szervezet kolozsvári elnöke szólalt fel. A félórás megemlékezés különösebb esemény, rendbontás nélkül ért véget.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »