Debrecen nincs felkészülve a "szervezett vendégmunkásimportra", jogosan félnek az emberek

Debrecen nincs felkészülve a "szervezett vendégmunkásimportra", jogosan félnek az emberek

Meg kell szólalnunk a szervezett vendégmunkásimport ügyében

– szögezte le Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője debreceni sajtótájékoztatóján. A politikus a városba tervezett BMW-gyár kapcsán arról beszélt, hogy nem a beruházással van gondjuk, hanem annak mikéntjével. Az országgyűlési képviselő arra figyelmeztetett, hogy több százezres nagyságrendben vannak olyan magyar nemzetiségű munkavállalók, akiken segíteni kellene, mert kiszorulnak a három hónap után a munkakeresési támogatásból. 

Ezért vezetné be a Jobbik a magyar kvótát, és ennek támogatására szólította fel a kormányzatot is. 

Mi az a magyar kvóta?

A kezdeményezés lényege, hogy csak olyan cég kaphasson vissza nem térítendő állami támogatást, amelynél nem alkalmaznak egy bizonyos hányadnál nagyobb arányban külföldieket. A Jobbik a korábbi tízről öt százalékra csökkentette a javasolt rátát, valamint azt is javasolják, hogy legyen kötelező az alapfokú magyar nyelvoktatás azoknál a cégeknél, ahol nagy számban jelennek meg külföldi dolgozók.

Hírdetés

Felvetette, hogy amikor egy jól futó autógyárat a magyar költségvetésből finanszíroznak, és az indiai, kolumbiai vagy brazil munkavállaókkal dolgozik tömegesen, akkor jogosan merül fel, hogy a magyar adófizetők támogatni akarnák-e a szervezett vendégmunkásimportot. 

Z. Kárpát Dániel az eddig majdnem mindenütt jelenlévő együttélési problémák orvoslására a vendégmunkások alapfokú nyelvoktatását hozta fel javaslatként; ehhez a képzéshez kötné a cégek támogatását is. 

A Jobbik megyei politikusa, Keresztesy Gergő felidézte, hogy korábban Debrecenben is kint voltak a kormány migráns ellenes plakátjai, most pedig Debrecenben, csak úgy, mint Tiszaújvárosban és Jászberényben, nem a magyar munkaerő részesül előnyben.

Szerinte jogosan merül föl a kérdés, hogy a város felkészült-e arra, hogy jövőre ezer vendégmunkást fogadjon.

Az én véleményem szerint nincs felkészülve erre a város, jogosan félnek az emberek a közbiztonság további romlásától

– fogalmazott Keresztesy Gergő. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »