De ki vállalja majd, hogy országában befogadóközpontokat hozzanak létre?

De ki vállalja majd, hogy országában befogadóközpontokat hozzanak létre?

Megegyeztek az uniós tagországok vezetői a migráció kezelését érintő kérdésekben, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójukon. A tengeren vagy szárazföldön érkezők számára zárt befogadóközpontokat hoznak létre az unión belül, az ezt önként vállaló országokban. Itt bírálják el a kérelmeket. Azokat, akik megkapják a menekültstátuszt, olyan országok veszik át, amelyek ezt önként vállalják. Vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy az unión kívül Észak-Afrikában is hasonló központokat alakítsanak ki, erről azonban meg kell egyezni az érintett országokkal.

A Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának vendége Baraczka Eszter, brüsszeli tudósító volt. Elmondása szerint egy elég hosszú megállapodásról van szó, amelynek részleteit ismerjük. A tanácskozáson kijelentették: csökkenteni kell a migrációs nyomást és nem szabad engedni, hogy megismétlődjön a 2015-ös migrációs helyzet. Kimondták többek között azt is, hogy a migrációt európai összefogással kell kezelni, erős külső határvédelemmel, intenzív külpolitikával és több belső intézkedéssel – mondta a tudósító.

Hozzátette: az Európai Unión (EU) kívül hoznának létre fogadóállomásokat, ahol elbírálásra kerülne az, hogy ki jogosult a menedékjogra, és ki az, aki gazdasági bevándorló. Az EU-n belül is létrehoznának ellenőrzött táborokat. Ami magyar szempontból fontos, hogy a táborokban hozott döntéseket, beleértve az áthelyezést, kizárólag önkéntes alapon kell a tagállamoknak teljesíteniük. Ez az a döntés, amit Orbán Viktor a V4-ek szempontjából sikeres ítélt.

A kérdés azonban az: akad-e olyan tagállam, aki önként vállalja befogadóközpontok létesítését saját országában, vagy önként befogadnának menekülteket. A tudósító szerint részben megoldódhat a migráció problémája az uniós csúcs után, azonban a döntések újabb problémákat is generálhatnak.

Korai lenne sikerről beszélni

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csúcs után úgy fogalmazott: korai lenne sikerről beszélni, hiszen még sok a munka. Jelenleg a legegyszerűbb feladatot végzeték el, a megvalósítás lesz az igazán nehéz feladat – fogalmazott.

Baraczka Eszter elmondta: az EU a feladatok csak egy részét tudja saját hatáskörén belül megoldani, de meg kell felelnie a nemzetközi és az uniós jognak is, hiszen a legapróbb pontatlanságból is bírósági ügyek sora keletkezhet.

Hírdetés

A legnehezebb témában sikerült megállapodni

Németország számára fontos volt, hogy megoldás szülessen a csúcs után. Angela Merkel EU-s megoldást sürgetett. A tudósító szerint a csúcs után a német kancellár elégedettnek tűnt és megkönnyebbülhetett, hiszen a legnehezebb témában sikerült megállapodni.

Angela Merkel számára egyébként a másodlagos mozgások szabályozása volt fontos téma. Szerinte a menedékkérőknek és menekülteknek meg kellene tiltani, hogy saját akaratukból közlekedhessenek az uniós tagállamok között. A záródokumentumban azonban ennek kapcsán annyi szerepel, hogy a tagállamoknak minden jogi és adminisztratív eszközzel fel kell lénpniük és meg kell akadályozniuk ezeket a másodlagos mozgásokat – hangsúlyozta a tudósító.

Baraczka Eszter szerint Giuseppe Conte, olasz miniszterelnök volt a találkozó kulcsfigurája. Úgy nyilatkozott a tanácskozás utáni reggel: Olaszország nincs többé egyedül. A kormányfő elégedettnek tűnt, nem úgy, mint belügyminisztere, aki azt mondta: kétségei vannak a jelentésben leírtakkal kapcsolatban, nem hisz a szavaknak, konkrét intézkedéseket szeretne látni.

Az irányváltást egyébként az európai baloldali pártoknak sem fogadták örömmel – tette hozzá a tudósító.

Kossuth Rádió / hirado.hu

The post De ki vállalja majd, hogy országában befogadóközpontokat hozzanak létre? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »