Dankó Rádió Díj 2023 – idén először adott át elismeréseket a magyar zene rádiója

Dankó Rádió Díj 2023 – idén először adott át elismeréseket a magyar zene rádiója

Összesen hat kategóriában, magyarnóta, cigányzene, operett, népzene és két előadói műfajban osztották ki a Dankó Rádió Díjait december 21-én a Magyar Zene Házában. A hagyományteremtő céllal létrehozott díjakat egy nagyszabású gálaműsor keretében hirdették ki. A Dankó Gála díjkiosztója december 31-én a Dunán lesz látható, a Dankó Rádió hallgatói pedig december 31-én és január 1-jén is meghallgathatják.

A 2023-as Dankó Gálán az ünnepi műsor mellett díjátadóval is várták a közönséget. A több mint egy évtizede alapított Dankó Rádió, bár zenei kínálatában sokat változott, küldetése változatlan maradt; a magyar zene népszerűsítése és ápolása, a hagyományos zenei stílusok őrzése. Az idén először életre hívott Dankó Rádió Díj is ezt a célt támogatja.

Szívük-lelkük benne van minden felcsendülő hangban, rendkívüli tehetséggel, példás szakmai alázattal és óriási zenei tudással szolgálják a publikumot. Küldetésüknek tekintik, hogy átörökítsék azokat az értékeket, amelyeket ezek a dallamok hordoznak” – fogalmazta meg a díjátadón Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Dankó Rádió által alapított díjak közül az életműdíjat Bokor János, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett magyarnóta-énekes érdemelte ki öt évtizedes munkásságával. A magyarnóta-díjat Hatvani Kiss Gyöngyi nótaénekes kapta, aki szintén több évtizede szórakoztatja a színpadon a közönséget.

Hírdetés

A népzenei díjat a műfaj kiválósága, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével és a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett népzenész, Jánosi András kapta. A cigányzenei díjat az estét zenekarával kísérő, Liszt Ferenc-díjas ifj. Sárközy Lajos hegedűvirtuóznak ítélte oda a Dankó Rádió kuratóriuma. Az operettelőadói díjban az érdemes művész Kállay Bori, az előadói díjban a Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Pál István Szalonna részesült.

„Díjat kapni jó dolog, de díjat átadni talán még nagyobb boldogság. A Dankó Rádió által alapított elismerések átadása koronázza meg sikeres évünket. Amikor rádiónk napi műsorok révén igyekszik hozzájárulni e műfajok népszerűsítéséhez, nem feledkezhetünk meg azokról a művészekről sem, akik tehetségük felelősségét felismerve életüket szánták művészetük kiteljesítésére a magyar dalos kedv és zenei tradíció fenntartására!” – mondta el a gálán tartott beszédében Eredics Gábor csatornaigazgató.

 Dankó Gála – Dankó Rádió Díjátadó december 31-én, 18:04-től a Dankó Rádióban, 19:50-től a Dunán.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »