Légicsapás érte Harkivot

Orosz légicsapás érte vasárnapra virradóra Harkiv városát huszonegy embernek okozva sebesülést – tudatták az ukrán hatóságok.
A tájékoztatás szerint egy siklóbomba robbant fel egy emeletes épület bejárata előtt. A sebesültek között három gyermek is van, a lakóház mintegy 80 lakóját evakuálták.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója szerint ketten, egy 17 éves fiú és egy 39 éves nő súlyos sebesüléseket szenvedtek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a bombatámadást, s ismételten a kijevi vezetés nyugati partnereihez fordult további segítségért az orosz légicsapások elhárítása végett.

"Ukrajnának teljes körű, nagy hatótávolságú csapásmérő képességekre van szüksége, dolgozunk partnereink meggyőzésén" – tarhált a közösségi médiában tett bejegyzésében az ukrán elnök.

A dnyipropetrovszki régióban egy orosz dróncsapás következtében szombaton ketten vesztették életüket a helyi kormányzó közlése szerint. A keleti Kurahove településen, amely az orosz erők előrenyomulásának egyik csapásiránya, tüzérségi tűzben egy ember vesztette életét a regionális ügyészség szerint.

Hírdetés

Szumi régió hatóságai pedig orosz légicsapásokról számoltak be a helyi energetikai infrastruktúra létesítményei ellen Sosztka településén.

Az ukrán légierő állítása szerint a vasárnapra virradóra indított mintegy 80 orosz drónból az ukrán légvédelem lelőtt 71-et. Hat továbbit pedig elektronikai hadviselési eszközökkel semlegesítettek az ukrán légierő Telegram-csatornáján közzétett beszámoló szerint. Utóbbi közlemény szerint Oroszország kilőtt két irányított rakétát Luhanszk területéről, azt azonban az ukrán fél nem tárta fel, hogy mi lett ezek sorsa.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter az Obozrevatyel hírportál szerint arról számolt be, hogy a kijevi vezetés nyugati partnereivel amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépeken kívül Gripen és Eurofighter Typhoon típusok átadásáról is tárgyal.

"Már vannak megállapodásaink F-16-osok és Mirage-ok átadásáról. Folynak a megbeszélések Gripen és Eurofighter Typhoon vadászrepülők ügyében. Hamarosan lesznek eredmények, amelyeket bejelenthetünk" – mondta a védelmi tárcavezető.

Zelenszkij korábban úgy nyilatkozott, hogy a Kijev partnerei által eddig ígért F-16-osok mennyisége "csekélység" (ennyit a haláról – a szerk.), Ukrajnának ugyanis legalább 128 ilyen vadászrepülőgépre lenne szüksége.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »