Daloló Zoboralja

Daloló Zoboralja

A ZOBORALJA zsérei női kar fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte augusztus derekán, egyben megemlékeztek a zsérei kórusmozgalomról is, amely idén 50 éves.

A 45 tagú vegyeskar sikert sikerre halmozva bejárta már az ország valamennyi részét, versenyeken, fesztiválokon szerepelt idehaza és külföldön is. A Galántai Kodály Napokon 1981-ben aranykoszorús minősítést ért el a zsűri dicséretével.

1991-ben folytatta a vegyeskar működését az újonnan alakult női kar, dr. Simek Viktor pedagógus, karnagy vezetésével. A kórust a névválasztásban a szülőföld iránti szeretet és hagyományainak tisztelete motiválta.

Hírdetés

A csoport néhány énekpróba után már közönség elé lépett. A mai napig csaknem 45 énekes fordult meg a tagok között. A női kar jelenleg 15 tagból áll. A tagok hetente egy-, ha a helyzet úgy kívánja, több alkalommal is találkoznak a barátságosan kialakított próbateremben.

Azt mondják, a zene szeretete az, ami összeköti őket, és legyen bármilyen nehéz időszak, legyen bármennyire is rohanó az életük, mindig fognak időt szakítani és energiát fektetni abba a dologba, amit mindannyian szeretnek: az éneklésbe.

Egyre kevesebb az olyan társulás, amely nagy hangsúlyt helyezne a hagyományőrzésre. Zoboralja e tekintetben mindig élenjáró vidék volt. A máig aktív énekkar elszántságával, elhivatottságával pedig példaértékű lehet minden felvidéki magyar számára.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »