Cukorbeteg? Egyen rendszeresen kovászos uborkát

Cukorbeteg? Egyen rendszeresen kovászos uborkát

Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, érdemes rendszeresen fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. Nézzük, miért.

A fermentálás erjedést vagy erjesztést jelent, a magyarok kedvenc savanyúsága a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta is erjedéssel készül, de a sör, a bor, a kefir és még az antibiotikumok is. Sőt! Gondolná, hogy a kávé, a kakaó vagy a tea is átesik egy erjesztéses eljáráson, mielőtt csomagolják?

A fermentált ételekben értékes tápanyagok, pre- és probiotikumok találhatók, amelyek elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését,

igazi, élő tápanyagul szolgálnak a bélflóránknak és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van. Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek amellett, hogy táplálják a mikrobiomot, fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást.

Az erjedés többféle lehet, attól függően, mit szeretnénk előállítani végezhetünk alkoholos erjesztést vagy tejsavast.

Hírdetés

Amikor kovászos uborkát, savanyú káposztát vagy joghurtot, kefirt készítünk, akkor a tejsavas erjesztés előnyeit használjuk ki: a tejsavbaktériumokkal a különböző szénhidrátokat (elsősorban a glükózt és a laktózt) anaerob úton tejsavvá bontjuk.

A kovászos uborkát és egyéb fermentált zöldségeket különösen az alábbi betegségekben érdemes rendszeresen fogyasztani:

Jó, ha tudjuk, hogy savanyú közegben a káros mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, növekedni, így a fermentációs folyamat kiváló, természetes tartósítást is eredményez. Ezzel pedig a cukros-ecetes tartósítást is kiválthatjuk.

Tévhit, hogy a kovászos uborkát a kenyér „kovászolja meg”. Az erjedés kenyér nélkül is megindul, az uborkán és a levegőben található baktériumok munkájának köszönhetően. Sőt, tűző napra sem kell tenni az üveget, hogy megérjen az uborkánk. Tehát akár télen is nekifoghatunk kovászolni. 

Hogy készítsük kenyér nélkül?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »