Csütörtökön tetőzik a Duna Budapestnél, Komáromnál jár az árhullám – Képekkel

Csütörtökön tetőzik a Duna Budapestnél, Komáromnál jár az árhullám – Képekkel

Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna Budapestnél csütörtökön tetőzik. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19–22 óra körül 558 centiméterrel.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó, amely Komáromnál folyik bele a Dunába, a vártnál több vizet hoz, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.

Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten. Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök reggel.

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a fővárosban

Hírdetés

A vízállás kedden délután várhatóan eléri a II. fokozat elrendeléséhez szükséges szintet, valamint december 28-án hajnalig további áradás várható.

A Duna emelkedő vízállása miatt veszélyes a lezárt budai és pesti alsó rakparton tartózkodni.

A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban december 30-án reggel nyithatják meg az alsó rakpartokat a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.

MTI, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »