Csúcson a szlovák infláció

Szlovákiában január óta nő az infláció. Az elmúlt évben az élelmiszerárak 0,6 míg a rezsiköltségek 1,1 százalékkal apadtak 2020-hoz képest. Idén viszont némelyik termékcsoportban már csaknem húszszázalékos volt az infláció mértéke.

A 21. század eddigi legsúlyosabb szlovákiai árugrását mérte októberben a pozsonyi Statisztikai Hivatal. Mint az Új Szóban olvasható, a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak és a rezsiköltségek nőttek. Az elemzők szerint a jövő év első hónapjaiban a jelenleginél is nagyobb drágulásra számíthat az ország lakossága. Az orgánumnak Jana Morháčová, a szervezet szóvivője arról beszélt, az elmúlt hónapban az éves infláció már megközelítette a tizenöt százalékot, miközben az élelmiszerárak csaknem huszonhét, a rezsiköltségek pedig több mint tizenhat százalékkal bővültek az egy évvel korábbi állapotokhoz viszonyítva.

Hírdetés

A legnagyobb romlást idén októberben a két fenti kategória esetében mérték a szakemberek. E pénzek közösen egyébként a háztartások kiadásainak csaknem a felét teszik ki. A csúcstartó azonban még mindig az étolaj, amelyért több mint ötven százalékkal kell többet fizetni a kasszáknál – tette hozzá Morháčová. Az energiaárak növekedése miatt 2023 első negyedében minden eddiginél nagyobb inflációval nézhet szembe Szlovákia. Az Új Szó emlékeztet, míg idén januárban nagyjából nyolc százalékkal hízott az átlagos árszint az egy évvel korábbihoz képest, a jövő év első negyedében ez elérheti a tizennyolcat is.

Fokozza a bajt, hogy a fizetések is egyre kevesebbet érnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »