Csökkent a migrációs nyomás – de ne ringassuk magunk illúziókba

Csökkent a migrációs nyomás – de ne ringassuk magunk illúziókba

Várhatóan csak átmeneti a migrációs nyomás csökkenése, a déli határt újabb menekülthullám érte el, Bécs és Berlin pedig rövidesen ismét szigorítani fogja az intézkedéseket. Az osztrákok határnyitásának köszönhetően vasárnap zavartalanul jutottak át Magyarországon a menekültek, helyreállt a nemzetközi vonatközlekedés, és nem volt fennakadás a közutakon sem. Az osztrák kancellár azonban már a kivételes intézkedések felfüggesztéséről beszélt, a német belügyminiszter pedig a dublini egyezményekből fakadó kötelezettségek betartására figyelmeztette a tagországokat.

Napok óta nem volt ennyire nyugodt a Keleti pályaudvar, ahonnan reggel óta minden nemzetközi vonat elindult. A menekülteket civilek segítették a tájékozódásban, kézzel írott, arab nyelven olvasható táblákkal. Mások otthon ételt főztek a migránsoknak, volt, aki paprikás csirkével érkezett a pályaudvarra.

„Folyamatos a migránsok indulása, illetve a szállítása a Keleti pályaudvarról. Ezt részben az információs oszlopon látható adatok is segítik, de a segélyszervezetek, illetve feltételezhetően a Migration Aidnek az aktivistái is kiírták magyarul, de arabul is lehet olvasni a tájékoztatót. Sőt mi több, még rajzzal is segítik a tájékozódásukat, hogy Budapestről hogy lehet Bécsbe eljutni” – számolt be munkatársunk a Keletiből.

Vasárnap délutánra annyira kiürült a Keleti pályaudvar környéke, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hozzákezdett a takarításhoz, az aluljárók kövezetét magasnyomású vízzel tisztították a szennyeződésektől.

Nem volt fennakadás Hegyeshalomnál sem, a határra érkező migránsoknak itt át kellett szállniuk az osztrák szerelvényekre. Az osztrák kancellár azonban közleményében már arra figyelmeztetett, fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak, vagyis felfüggeszthetik az osztrák határ menekültek előtti megnyitását. „Az, hogy az osztrák kormány változtat az eddigi tevékenységén, az nyilván a magyar rendőrség munkáját nem fogja befolyásolni. Eddig is törvényesen és szakszerűen hajtottuk végre a feladatainkat. Ezután is így lesz” – közölte Lakatos Tibor ezredes, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője.

A rendőrség üzent azoknak az osztrák civileknek is, akik délelőtt indultak el Bécsből azzal a céllal, hogy  összeszedjék és Ausztriába szállítsák a magyar főutakon gyalogló menekülteket. „A magyar büntető törvénykönyvet szeretném idézni, az embercsempészés tényállását, ami így szól: aki államhatárnak más által, a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéssel segítséget nyújt, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető” – fogalmazott Csiszér-Kovács Viktória.

Hírdetés

Mivel a gyalogos migránsokat a hatóságok már korábban a határra szállították, a konvoj Hegyeshalomnál több részre szakadt. Volt aki Győrbe ment szétosztani az adományait egy nagyobb csoport pedig kora este érte el a fővárost.

Röszkén napközben megnyitották az  új idegenrendészeti előállítót. A 38 millió forintba kerülő tábor kialakításán elítéltek is dolgoztak. „Ezer fő befogadására alkalmas, fűtött katonai sátrak találhatók benne, teljes informatikai rendszer, éjszaka világítás van a területén, és mindez egy háromméteres drótkerítéssel a tetején, NATO-dróttal van ellátva” – jelentette munkatársunk a helyszínről.

Január elseje óta csaknem 166 ezren lépték át illegálisan a zöldhatárt.

Röszkét már elérte az újabb menekülthullám

A szerb magyar határszakaszon vasárnap másfél ezer határátlépőt fogtak el, azaz Röszkét már elérte az újabb menekülthullám, az új idegenrendészeti előállítónál sorbán állnak az adminisztrációra váró migránsok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »