Csókay András: Jézus a társszerzőm

Csókay András: Jézus a társszerzőm

Dr. Csókay András előadásának elején elkülönítette az ész és a szívbéli megértést. Mint fogalmazott, e kettős megközelítés az, ami meghatározza hitünket.

Az Oltáriszentségben Isten jelenlétének megértését segítheti a teremtésre, az élet alkotására való rácsodálkozás.

„Ha ez megy Istennek, miért ne tudna ott lenni nap mint nap, milliárdnyi ostyában” – mondta a professzor. Az észérvekre alapuló megtapasztalás is fontos, de a szívbéli megélés, a misztikus élmények azok a folyamatok, amik igazán formálják a hitünket.

„…kell a döntés, az akarat, a hit, de nagyon fontos, hogy érzelmileg is meg legyél érintve. Az Oltáriszentségnek a tudatos megértése előbb-utóbb átvisz abba a hétköznapi misztikába, ami a szívedet is megerősíti…”

Csókay András szerint a szentségimádás és szemlélődés elvezethet ahhoz a kiüresedéshez, amelyen keresztül közelebb lehet jutni Krisztushoz. A csendbe való belépéssel lehetővé válik a valós énhez való eljutás, és a mélyben rejlő igazság megtalálása.

„…onnan fogod megkapni a saját munkádnak, tudományodnak a kreatív és intuitív ötleteit, amelyek ugrásszerűen visznek előre az életben. Abban a mélységben szoros kapcsolatban van a te tudományod és mély hited…”

„Ezek a lehetőségek mindenkinek megadatnak, nemcsak a keresztény embernek” – állította a professzor. A különbség annak a tudatosságnak a megélésében rejlik, hogy a keresztény ember Krisztus felé halad, nem egyszerűen a mélységbe. Ez különbözteti meg az imádságot, a szentségimádást más elmélyülő irányoktól – pl. mindfulness. A közösségi élmény (szentmise), a bűnbánat és a szenvedés is segítenek ezen az úton.

Hírdetés

Az előadás második felében Csókay doktor a harmadik világbeli missziós helyzetet mutatta be képekkel, adatokkal, élményekkel. A 2016-os év során, Medjugorjéban kapták az elhívást a nigériai idegsebészeti misszióra, és már 2017 elején megkezdték a kinti munkát. Afrikában költségtérítéses az állami egészségügy, az emberek 60%-a nem tudja megfizetni az ellátást. Kettős világ, a mennyország és pokol jellemző az ottani helyzetekre, de a szegénységből mély hit és boldogság fakad. „A végén mindig a mennyország győz.” – fogalmazott. A műtéteket imádsággal kezdik. Nigériában nagy a testvéri szeretet, sok a gyermek, az ő szenvedésük, „el nem látottságuk” a valódi nehézség.

Csókay András előadásának végén megismételte egész beszámolóját átszövő hétköznapi misztikum és érzelmi megérintődés fontosságát, amely segíti az élet könnyebb megoldását a nehézségek és problémák terén. Gyakorlati javaslatként a mindennapos kontemplatív imát, valamint a rendszeres Oltáriszentség előtti csendek gyakorlását ajánlja, amelyek idővel elvisznek a kiüresedéshez. Ez a kiüresítés munka, de Krisztushoz vezet.

Fotó: Képmás/Emmer László

Németh Kinga

https://www.iec2020.hu/

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »