Csodaszarvas és gravitáció

Csodaszarvas és gravitáció

Négy Budapesten élő romániai magyar színházi alkotó úgy döntött, hogy egészen rendhagyó módon adaptálja színpadra a magyar irodalom egyik legismertebb alkotását, a János vitézt. A Magical Deer and the Gravity (Csodaszarvas és a gravitáció) című előadás a Váróterem Projekt produkciója, melyet október 11-én, pénteken 19 órától láthatnak a sepsiszentgyörgyi érdeklődők a Háromszék Táncstúdióban.

Az elő­adás ajánlója szerint a Magical Deer „egy vándorlástörténet, beilleszkedésre való kísérlet, otthonkeresési küzdelem, lehetőség a közösségi élményre”. Olyan alkotók együttműködése akik – kulturális különbségek, megélhetési problémák vagy egyszerűen új impulzusok iránti igényük miatt – elhagyták otthonukat, hogy művészi szempontból és személyes életükben is fejlődjenek. János vitéz valójában nem jelenik meg az előadásban, de története folyamatosan ott lapul a háttérben – árulják el az alkotók, akik szerint a produkció központi kérdései: mi az otthon és mit jelent megérkezni?

Hírdetés

A Román Nemzeti Kulturális Alapkezelő (AFCN) által támogatott előadás alkotói: Udvari-Kardos Tímea, Nozdroviczky Eszter, Keelan Sandy, Sipos Krisztina, dramaturgiai konzultáns Komáromy Bese. Az előadás általános játéktere a kolozsvári ZIZ Art and Social Area nevű művészeti és szociális tér a Párizs utcai volt ortodox zsinagóga első emeletén, a pénteki sepsiszentgyörgyi vendégjátékra egy többállomásos romániai turné részeként kerül sor.

„Látszólag szkeccsszerű jeleneteket látunk, de ez senkit ne tévesszen meg. Minden szó, mozgás, látvány- és zenei elem nagyon is a helyén van, pontosan adagolva ahhoz, hogy a néző észrevétlenül felüljön erre az utazásra. Építkezése kicsit ahhoz hasonló, mintha vennénk a vándorlás szót, és köréje gyűjtenénk azokat a fogalmakat, amelyeket ehhez asszociálunk. (…) Tartalmilag egyszerű felvetések hangzanak el, de attól válik igazán működőképessé az egész szerkezet, ahogyan ezek egymás mellé, egymásba vannak szerkesztve, vagy ahogyan segíti őket a zene vagy éppen egy falra kivetített Google Maps-es fekete-fehér utcakép, amelybe be-bekandikál az előadók integető árnyéksziluettje” – írta az előadásról Biró Réka a Játéktérben.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »