Csoda történt Németországban

Csoda történt Németországban

Az ötvenes-hatvanasok számára „nosztalgikus” képet mutat a német labdarúgó Bundesliga táblázata. Az első helyen a Borussia Mönchengladbach áll, pontelőnnyel. A mostani csapat egyetlen tagja sem született meg, amikor legutóbb ilyen történt a klubbal.

A statisztikusok – az Augsburg elleni 5-1-es vasárnapi győzelem után – összerakták: a Bayern és az RB Leipzig botlása után a Borussia Mönchengladbach egyedül vezeti a Bundesliga tabelláját. A lista egyébként nagyon szoros, a Gladbachnak 16 pontja van, a Wolfsburgnak – amely ugyancsak vasárnap nyert, mégpedig 1-0-ra az Union Berlin ellen – 15. A harmadik és a hetedik hely között öt csapat is 13 pontos: a Bayern München, a Freiburg, az RB Leipzig, a Schalke és a Bayer Leverkusen.

A Mönchengladbach szurkolói harmincöt éve nem éltek meg ilyet: 1984 áprilisában állt legutóbb a Bundesliga élén a csapat pontelőnnyel.

(Jobb gólkülönbséggel vezetett a 2011–2012-es szezonban is.) Akkoriban még a harmincas éveiben járó Jupp Heynckes edzőnek olyan legendás játékosai voltak, mint Lothar Matthäus, Winnie Schäfer, Ewald Lienen vagy a később a Borussia Dortmunddal sikereket elérő Frank Mill.

Hírdetés

A hetvenes években Európa legjobbjai közé tartozó gárda még 1984 után is elérte kétszer a bajnoki dobogót, de akkor, a nyolcvanas évek közepén zárult a története legfényesebb másfél évtizedét jelentő aranykorszak. A legendás edző, Hennes Weissweiler által összerakott, majd később Udo Lattekkel is nagyon sikeres gárda a hetvenes évek beköszöntéig csupán egy DFB-kupa-győzelemmel (1960) dicsekedhetett a legmagasabb szinten.

Ám 1970-től olyan erős csapata volt, amely még a Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Gerd Müller trió köré épített Bayernnel is felvette a harcot – sőt… A hazai fronton 1970-ben, 1971-ben, 1975-ben, 1976-ban és 1977-ben is bajnok lett, így aztán

téved, aki egy futballkvízben a „Melyik volt a hetvenes években a Bundesliga legsikeresebb csapata?” kérdésre automatikusan rávágja a bajorok nevét.

A hetvenes évek első felében Kleff – Vogts, Sieloff, Bonhof, Wimmer – Danner, Netzer, Kulik – Jensen, Heynckes, Köppel összeálítású, majd a latteki időkben már Kneib – Vogts, Wittkamp, Bonhof, Klinkhammer – Schäfer, Stielike, Wohlers, Wimmer – Simonsen, Heynckes összetételű gárda a nemzetközi porondon sem volt sikertelen, 1975-ben és 1979-ben megnyerte az UEFA-kupát, 19777-ben BEK-döntős, 1973-ban és 1980-ban UEFA-kupa-döntős volt, azaz nyolc szezonon belül ötször is eljutott az európai kupasorozat fináléjába. Az 1980-as UEFA-kupa-döntőben már a Kneib – Hannes, Schäfer, Schäffer, Ringels – Matthäus, Kulik, Nielsen – Del’ Haye, Harald Nickel, Lienen tizenegy kezdett a Bökelbergben, még az is jó csapat volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »