Csíkszentdomokoson felavatták a Buzánszky Jenő Labdarúgóközpontot

Csíkszentdomokoson felavatták a Buzánszky Jenő Labdarúgóközpontot

Csíkszentdomokoson a magyar Országgyűlés, illetve a székely és a csángó közméltóságok csapatainak körmérkőzéses barátságos tornájával felavatták pénteken a magyarországi támogatással felépült Buzánszky Jenő Labdarúgóközpontot.

Kövér László házelnök, a magyar parlamenti válogatott csapatkapitánya a kibővített épület avatóünnepségén felidézte: a magyarországi, székelyföldi és csángó elöljárók közös sportrendezvénye immár két évtizedes hagyomány, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvoscsoportjának őszi székelyföldi körútjával kapcsolatos rendezvény, a szolgálat önkéntesei pedig már több mint harminc éve járnak Erdélybe segíteni.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület (NGYSZME) elnöki tisztét is betöltő házelnök rámutatott: nagyon sokan hozzájárultak ahhoz, hogy a csíkszentdomokosi komplexum elkészült, a névadótól kezdve azokon az önkénteseken keresztül, akik helyben hozzátették a maguk erejét, egészen a magyar államig és köszönetet mondott a helyi közösségnek, hogy ezen a helyen mindig otthon érezheti magát. “Én csak azt kívánom, hogy ez legyen egy találkozási pont, egy olyan gócpont, ahol mindig össze tudunk jönni. Legyen ez a pálya egy szimbóluma is az összetartozásunknak. De sokkal fontosabb ennél az, hogy ezen a pályán mindig legyen, aki játsszon, és mindig magyarul szidja a másikat, hogyha rosszul passzol” – fogalmazott a házelnök.

Csíkszentdomokos, 2023. október 6.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (j) a magyar parlament és a székelyföldi közméltóságok csapatának barátságos labdarúgó-mérkõzésén Erdélyben, a csíkszentdomokosi Buzánszky Jenõ Labdarúgóközpont szállásépületének és öltözõjének avatása elõtt 2023. október 6-án.
MTI/Veres Nándor

Hírdetés

Kövér László azt kívánta a csíkszentdomokosiaknak, hogy mindig nagyon sok, és egyre több gyerek járjon a most átadott pályára focizni, és az kérte tőlük: mutassanak példát az anyaországiaknak is, hogy hogyan kell családban és nemzetben gondolkodni. A csíkszentdomokosi labarúgóközpont névadója, Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja, 2015-ben bekövetkezett haláláig elnöke volt a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának, és fáradhatatlanul szervezte a gyermekek focitornáit, a csíkszentdomokosi rendezvényeken is rendszeresen bíráskodott.

A Buzánszky Jenő Labdarúgóközpontot 2019-ben vehették használatba a felcsíkiak: akkor még csak egy füves pályával és egy épülettel rendelkezett. Ez később kiegészült egy műfüves pályával, mostanra pedig az öltöző- és szállásépület is elkészült, ami már nagyobb sportesemények, több csapatot felvonultató tornák szervezésére is lehetőséget teremt.

A mintegy 220 millió forintos beruházás pénzügyi támogatója a magyar állam, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Bethlen Gábor Alap volt. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat segítőin és kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül sok önkéntes munkát és felajánlást biztosított a projekthez, abban a reményben, hogy ott a környék sok-sok gyereke, fiatalja fog focizni, sportolni. Ennek érdekében alapították meg a Csíkszentdomokosi Sportegyesületet – közölte a NGYSZME.

MTI

The post Csíkszentdomokoson felavatták a Buzánszky Jenő Labdarúgóközpontot appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »