Csíksomlyón ünnepelték a Szentlélek eljövetelét a ferences rend legfőbb elöljárói

Csíksomlyón ünnepelték a Szentlélek eljövetelét a ferences rend legfőbb elöljárói

Május 28-án, pünkösdvasárnap Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa celebrált szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban. A Szentlélek eljövetelének ünnepén több ezren voltak jelen a kegyhelyen. A szombati nagybúcsú főcelebránsa Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, a szónok Urbán Erik provinciális volt. A ferences rend legfőbb elöljárói a Ferences Nagycsalád tagjaival is találkoztak.

A fogadalmi zarándoklaton részt vett Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa; Albert Schmucki definitor generális; Felföldi László pécsi megyéspüspök, Fazakas Márton csornai premontrei apát, Kerekes László segédpüspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök is.

Pünkösdvasárnap Massimo Fusarelli, a ferences rend legfőbb elöljárója mutatta be a csíksomlyói kegytemplomban a délelőtti ünnepi szentmisét, amelyen szintén több ezer hívő vett részt.

Massimo Fusarelli prédikációjában – amelyet magyar nyelvre Orbán Szabolcs ferences szerzetes fordított – rámutatott: pünkösd ünnepén a Szentlélek kiáradásával Isten még közelebb jön a hívekhez. Ez valóban az Egyház születése. Úgy tűnik, hogy „Isten leheletének” ezen ajándékával tanúi vagyunk saját teremtésünk bibliai beszámolójának, amikor Isten, miután a föld sarából megformálta szívének hihetetlen gyümölcsét, amely mi vagyunk, részeseivé tette saját életének, átitatva azt az Ő „leheletével”.

„Azért jöttünk ide, hogy Máriával, Jézus Anyjával, az Apostolok Királynőjével együtt fogadjuk Isten leheletét. Ő itt van velünk, és megnyit bennünket a Lélek jelenlétére és szüntelen munkálkodására bennünk, az Egyházban és a világban. Mélységes kötelék van a Lélek személye és Szűz Mária között, aki hittel fogadta Őt az angyali üdvözletkor és egész életében, mint Krisztus első tanítványa.

Vele együtt mi vagyunk az a közösség, amely várja és fogadja a Lelket, és innen indul útnak, hogy hirdesse az evangéliumot minden népnek” – mondta a miniszter generális.

Hangsúlyozta: korunknak sürgősen szüksége van az evangélium új hirdetésére. Ma nem lehetünk keresztények csupán a hagyomány alapján, hanem elsősorban személyes, meggyőződésből és örömteli döntés alapján. A Szentlélek kísér bennünket, hogy növekedjünk a hitben, és Szűz Mária közel van hozzánk, amikor a hit, a remény és a szeretet életével Krisztust tesszük jelenvalóvá. Innentől kezdve Krisztus húsvétja erejének tanúi leszünk, engedve, hogy jelenléte életünkön és szavainkon keresztül is láthatóvá váljon. „Ez a mai itt tartózkodásunk a Boldogságos Szűz házában erősítsen meg bennünket a hit és a tanúságtétel életében, sokak javára, és hogy az Úr Jézus még napjainkban is jelen lehessen a mi életünkön keresztül is” – zárta a szentbeszédet az elöljáró.

*

Massimo Fusarelli és Albert Schmucki definitor generális vasárnap délután négy órakor a Ferences Nagycsalád tagjaival találkozott a csíksomlyói kolostor udvarán.

Hírdetés

A rendi elöljárók köszöntője és bemutatkozója után a Ferences Nagycsalád tagjai – többek között a világi rendiek, az Árkoson élő Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, a Székelyudvarhelyen élő Mallersdorfi Ferences Nővérek, a kolozsvári és a csíksomlyói ferences ifjúsági csoport képviselői és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány neveltjei – is beszéltek a közösségeikről.

Massimo Fusarelli a Ferences Nagycsalád tagjainak azt mondta: a ferences lelkiség nemcsak az első rendi szerzeteseké, hanem mindenkié, aki valamilyen ferences közösséghez tartozik. Rámutatott: Szent Ferenc és életpéldája sosem volt annyira szeretett és közkedvelt, mint napjainkban. A regula jóváhagyásának 800. évfordulóján az üzenet nem más, mint hogy:

„A békesség manapság különleges kifejezés. Talán mindannyian érzitek a fontosságát, különlegességet. Ti, akik úgymond a határvidéken éltek, még jobban érzitek, mint mások, hogy az együttélés más nemzetekkel mennyire fontos. Ezért

– hangsúlyozta Massimo Fusarelli.

Albert Schmucki definitor két istenélményt osztott meg a jelenlévőkkel. Az első az Isten gondoskodásáról szólt, a másik a ferences közösségek különbözőségéről. „Egy kurzus kialakításakor sokan azt mondták, nem fog működni a különböző ferences közösségek sokfélesége miatt. A tapasztalat azt mutatta évről évre kölcsönösen tudtak növekedni és fejlődni a közösségek, illetve a ferences karizma felülmúlja a különbözőségeket. Ez segített megerősödni is a hivatásomban” – mondta a definitor.

A találkozót éneklés is színesítette.

Az ünnep közös fotókészítéssel zárult.

Forrás: Erdélyi Ferencesek/Bíró István

Fotó: Erdélyi Ferencesek

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »